Niške institucije nemaju antikorupcijske planove

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Aleksandra Cvetković

Gradovi-protiv-korupcijePet niških opština, 18 javnih preduzeća, čiji je osnivač grad, a i 22 institucije čiji je osnivač Republika Srbija još uvek nemaju izrađen antikorupcisjki dokument koji su bile u obavezi da dostave još marta prošle godine.

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) uputio je poziv Gradskom veću, Skupštini grada i predsednicima svih opština da iniciraju izradu ovih dokumenata.

„Potrebno je utvrđivanje odgovornosti svih rukovodilaca za koje se ustanovi da su onemogućavali ili svesno ignorisali izradu planova integriteta“, navodi se u saopštenju.

Plan integriteta je dokument koji nastaje kao rezultat samoprocene rada određene institucije i služi za uspostavljanje mehanizama koji će sprečiti nastanak korupcije, navodi se na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. U saopštenju LAF-a naglašavaju da nepoštovanje ove zakonske obaveze šalje poruku da grad ne shvata značaj sistemske borbe protiv korupcije.

Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije propisuje kao obavezu izradu antikorupcijskog plana koju je veći broj državnih institucija ispunio. Šef odseka za planove integriteta u agenciji, Dragana Krunić, kaže da je glavni cilj ove akcije bila edukacija o značaju ovog dokumenta, a postojanje bilo kakvih sankcija za njegovo neizvršavanje ne bi dovelo do promene.

„Postojanje spiskova institucija na našem sajtu koje nisu ispunile obavezu izrade plana je dovoljno da ukaže na taj problem“, poručuje Krunić.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nalazi se spisak institucija koje su dostavile svoje planove integriteta i onih koje nisu, a na teritoriji grada Niša je takvih 45, među kojima je 5 opština, Direkcija za izgradnju grada, Gradska stambena agencija, Gradska toplana, Tržnica, Niška televizija, JKP Naisus, Parking servis, Objedinjena naplata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266