Niški većnik Aleksić potpisao ugovor o saradnji sa galerijom iz Beča

Likovni umetnici iz Niša bi uskoro mogli da postanu redovni izlagači u galeriji Artpoint 222 u Beču, smeštenoj u jednom od elitnih delova austrijske prestonice. Ovo omogućavaju sporazumi o saradnji koje je 21. januara sa vlasnicom galerije Elizabet Rajdl potpisao Srđan Aleksić, gradski većnik zadužen za kulturu. Razmenu izložbi su za sada dogovorili Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu i Galerija savremene likovne umetnosti. Za ostvarenje ovog dogovora će morati da se obezbede sredstva, jer transport i osiguranje umetničkih dela nisu ni jednostavni ni jeftini. Priliku da izlažu, pojedinačno ili grupno, dobiće najbolji studenti Fakulteta umetnosti i njihovi profesori.

aleksic
Aleksić i Elizabet Rajdl

Većnik Aleksić podvlači da su ovaj vid saradnje inicirali predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić i Đorđe Jovanović, naš slikar koji živi i radi u Austriji.
-Pored dogovorenih gostovanja umetnika iz Niša, sa našim ljudima iz Beča smo dogovorili da se nađe način da i Narodni muzej iz Niša u Beču napravi godišnje barem jednu izložbu. Takve i slične aranžmane ćemo da napravimo i za Narodno pozorište, Pozorište lutaka, niške pesnike i druge-dodaje Srđan Aleksić.

aleksic1-Savez Srba u Austriji je spreman da radi na tome da se ovakva saradnja, preko naših iseljeničkih udruženja, napravi i u drugim zemljama zapadne Evrope. Na taj način Niš, na polju kulture, povezujemo sa ljudima iz Srbije koji žive u zapadnoj Evropi.
Fakultet umetnosti Bečlijama, pored samostalnih i grupnih izložbi svojih najboljih studenata slikarstva i primenjenih umetnosti, nudi i muzički program.

-Naši najbolji studenti dobijaju priliku da im prva izložba, koje u Nišu već organizujemo, bude prikazana i u Beču. To dosta znači i njima i Fakultetu. Za izlaganje su zainteresovani i naši profesori, tako da bi i to mogao da bude deo buduće saradnje. Mi, sa druge strane, umetnicima iz Austrije možemo da ponudimo izložbene prostore Fakulteta u Knjaževačkoj ulici i u Univerzitetskoj galeriji, a možemo da ustupimo i drugi prostor. Pored likovnog programa, planiramo da uključimo i muzičare-rekla je ovim povodom Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti.-Oduševljeni smo i prilikom da sarađujemo sa srpskom dijasporom u Austriji.

12510285_743716465758400_1829962085174176340_nGalerija savremene likovne umetnosti je pokazala spremnost za razmenu autorskih izložbi, izložbi iz svog bogatog fonda i organizaciju izložbi likovnih umetnika iz Niša i regiona koji mu gravitira.

-GSLU ima iskustva u saradnji sa drugim institucijama i u Beču bi sa ponosom mogli da predstavimo slike nastale na Sićevačkoj koloniji, tokom njenog 110 godina dugog trajanja. Grad svakako ima interes da se na ovakav način predstavi ljubiteljima umetnosti u inostranstvu-kaže Milić Petrović, direktor ove niške kulturne ustanove od nacionalnog značaja.-Naša galerija bi mogla godišnje da organizuje po jednu izložbu slika sa kolonije, na kojoj su učestvovali umetnici iz čitavog sveta. Kao rezultat ove manifestacije, u Galeriji je deponovano 1.250 slika koje su zaveštali našem gradu.

Svetosavski bal u Beču

Srbi iz Austrije tradicionalno u Beču organizuju Svetosavski bal. Ovogodišnjem, koji su 22. januara organizovali Zajednica srpskih klubova u Beču i Srpski centar, prisustvovao je i niški većnik Srđan Aleksić.
-Naši iseljenici su u Austriji veoma cenjeni. Zbog toga im je ovom prilikom u posetu došao veliki broj uglednih Austrijanaca, poput ministra u sadašnjoj vladi ove zemlje i kandidata za predsednika Rudolfa Hundštofera, a naravno među zvanicama je bio i ambasador Srbije u Beču Petar Janković-prenosi Aleksić.-U hotelu Park u Beču se okupila veoma brojna elita Srba kojih u Austriji, prema zvaničnim podacima, ima više od 200.000.

M.M.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *