O prevenciji raka grlića materice i u pekari „Branković“

U periodu od 24. do 31. januara 2017. u prodajnim objektima pekare “Branković” svim ženama i devojkama koje budu kupovale biće podeljen pamflet sa podacima o prevenciji raka grlića materice. Ukupno će biti podeljeno 30.000 pamfleta, saopštio je Centar za devojke koji se bavi prevencijom ove bolesti.

Centar za devojke se drugu godinu zaredom pridružuje kampanji Evrospke nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava od 24. do 31. januara, a ove godine pod sloganom “Dan za zdravlje”.

U Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice. Prema stopi oboljevanja od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, dok se prema stopi smrtnosti od ove bolesti nalazi na drugom mestu u Evropi. Rak grlića materice se razvija isključivo pod uticajem Humanog Papiloma virusa (HPV-a) ali njegovo prisustvo ne mora usloviti pojavu raka. HPV se prenosi putem seksualnog odnosa. Posle ulaska u ćeliju pa do razvoja raka prođe između 8 i 10 godina. Za to vreme ćelije zaražene virusom prolaze kroz promene, koje se mogu na vreme identifikovati jednostavnim PAP-a testom. Odlazak na redovan ginekloški pregled je presudan za zdravlje žene! Ukoliko se rak grlića materice otkrije na vreme, izlečiv je 100%, objašnjavaju u ovom centru.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Kakva crna prevencija?! Kako stici do lekara osim privatno? Sto ne dele uputstva kako da zakazem za krace od nedelju dana i da me doktor ne salje privatno kod nje/njega?! Nije ni cudo sto toliki broj zena umire od raka grlica materice. Pitanje je samo kad ce kuga da se vrati u Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *