Obeležen Dan Vojne bolnice Niš

Vojna bolnica Niš danas je proslavila 137 godina postojanja i rada. Predstavnici ove vojno-medicinske ustanove su tim povodom tradicionalno položili vence na spomenik koji su 1915. godine lekari podigli svojim pacijentima i kolegama stradalim u vreme teške epidemije tifusa. Vence su na ovaj spomenik položili i predstavnici Udruženja potomaka ratnika ratova od 1912. do 1920. godine, Rusko-srpskog humanitarnog centra i Kola srpskih sestara, koji su odali poštu i lekarima i medicinskom osoblju ruske Carske poljske vojne bolnice, koja je u vreme Prvog svetskog rata radila u ovom delu Srbije.

vbnis

Povodom obeležavanja Dana Vojne bolnice na njenom internom odeljenju u rad je pušten osteodenzitometar, aparat za merenje gustine kostiju dok je u Domu Vojske Srbije u Nišu održana svečana akademija kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Grada Niša, gradskih i okolnih opština, Nišavskog upravnog okruga.

-Vojna bolnica se i danas nalazi na mestu na kom je formirana desetak dana po oslobođenju Niša od Turaka, a na kom je pre nje bila turska vojna bolnica. Do 1881. godine je bila jedina bolnica u Nišu, a i posle toga je dala nemerljiv doprinos razvoju zdravstvenih ustanova u Nišu, poput Okružne bolnice i Pasterovog zavoda, rekao je na svečanosti potpukovnik dr Goran Damnjanović, upravnik Bolnice i dodao da je danas Vojna bolnica savremena vojnomedicinska ustanova, čije je najveće bogatstvo stručan i vredan kadar.

Pripadnici Vojne bolnice Niš učestvuju u mirovnim operacijama širom sveta od 1973. godine, a svoj doprinos daju i danas. Potpisivanjem ugovora sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja, u Bolnici je omogućeno lečenje civilnih osiguranika.

U holu Doma Vojske, juče je otvorena izložba fotografija „Srbija će pamtiti savezničku Bizertu“, koju je priredio potpukovnik u penziji Luka Nikolić i koja će u Nišu ostati do 28. januara.

Izvor: Ministarstvo odbrane