Očekujemo od Međunarodne zajednice da se otkrije i ubica Stevana Sinđelića

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]radjanin: Glišo Vidović, predsednik Sindikata srpske policije

Gliso-VidovicPredsednik Sindikata srpske policije, gospodin Glišo Vidović uputio je ambasadoru Francuske u Srbiji, gospođi Kristin Moro sledeće pismo:

Uvažena gospođo Moro,
Sindikat srpske policije najoštrije osuđuje gnusni, besramni teroristički akt koji se juče desio u Parizu, a porodicama svih žrtava izražavamo najdublje saučešće. Bez namere da delimo žrtve po bilo čemu, posebne emocije kod nas izaziva ubistvo dvojice naših kolega-francuskih policajaca, od kojih je jedan, četrdesetdvogodišnji Ahmed Merabet, i sam musliman, koga su u ime islama zverski likvidirali islamski ekstremisti alžirskog porekla.

Takođe osuđujemo današnje ubistvo naše koleginice iz francuske policije koja je prilikom rutinskog uviđaja u vezi sa lakšom saobraćajnom nezgodom upucana iz automatske puške.

U ime članova Sindikata i svoje lično ime, upućujem izraze iskrenog saučešća porodicama ubijenih, prijateljskom francuskom narodu i Vama lično.

Oba ova slučaja, kao i brojni drugi, po ko zna koji put pokazuju da je policajac osnovni državni subjekt za očuvanje, ne samo javnog reda i mira, već i državne bezbednosti. To je uloga koja nas, s pravom, čini privilegovanim i ponosnim, ali je to i uloga koja nosi brojne zamke i opasnosti koje nas u ovim smutnim vremenima čini posebno ranjivim, i zbog koje postajemo meta svakojakih prestupnika.
Zbog toga sve države sveta imaju posebnu obavezu da zakonima i njihovom primenom zaštite zakonito delovanje policijskih službenika u obavljanju službene dužnosti, a da sve one koji ugroze život policajca najstrože kazne.

U tom cilju, očekujemo solidarnost Međunarodne zajednice u otkrivanju ubice našeg kolege Stevana Sinđelića koji je prošlog leta izgubio život u KZB, a od naše države očekujemo da se svaki napad na policijskog službenika, a posebno napad vatrenim oružjem tretira kao napad na državu, a ne kao ometanje policijskog službenika u obavljanju službene dužnosti, kao što se već dešavalo.

Koristimo priliku da podsetimo da je 23. aprila 1999. godine NATO pakt u zločinačkom napadu sa dva projektila bombardovao RTS i da je u tom napadu ubijeno 16 novinara, novinara koji nisu nikoga niti vređali niti ismevali, nijednu religiju nijednu državu, a koji su, gle čuda, proglašeni legitimnom vojnom metom. Ljudski život je najvredniji i niko nema pravo da ga u ime bilo koje religije, u ime bilo koje politike, oduzima, niti iko ima pravo da pravi razlike među žrtvama ubilačkih napada.

SSP-Radnik-nije-rob2