Opozicija: Tražimo ponavljanje izbora u Nišu – GIK: Nije bilo krupnih nepravilnosti

Stranke okupljene oko liste „Niš moj grad!“ – DS, SDS, NPS i LDP“ najavili su sinoć da će proslediti tri zahteva predsedniku Skupštine Grada Niša, prof. dr Miletu Iliću i predsednici Skupštine Srbije, Maji Gojković. Oni traže raspuštanje gradskih i opštinskih izbornih komisij, ponavljanje izbora na teritoriji grada Niša za skupštinu grada i svih gradskih opština i da izbore nadgledaju Međunarodne institucije (OEBS).

opozicija

Pedesetak pristalica okupilo se sinoć ispred Skupštine grada Niša gde je novinarima ovo izrečeno.

– Izbori na teritoriji grada Niša se ponavljaju na 5 (pet) biračkih mesta za republički parlament, 20 biračkih mesta za gradski parlament i 48 biračkih mesta za parlament GO Medijana. Kako to znači da na izbore treba da izađe više od 50% upisanih birača smatramo da su se stekli uslovi za poništenje i ponavljanje izbora na teritoriji grada Niša jer se jedino tako može potvrditi legitimitet izborne volje građana – saopštili su oni.

opoziciija1
Ova grupa stranaka koja sebe naziva opozicionim nije institucionalizovala uočene nepravilnosti na proteklim izborima što znači da nisu podneli nikakav pravno formnalni zahtev, a to je važno jer se na taj način vodi pravna procedura za ostvarenje ciljeva. Ovako sve ostaje na “apelovanju”.

Branislav Jovanović, lider NPS u Nišu optužio je vlast za “organizovanu pljačku izbora”, ali je i dodao da je pravne zahteve podneo Pokret Dosta je bilo, za koje ne veruje da će se usvojiti.

Jelena Žarić Kovačević, predsednica Gradske izborne komisije demantovala je navode da je bilo nekih krupnijih nepravilnosti, ali je i na pojedina novinarska pitanja pribegavala odgovoru “Nemam komentar”.

Posle ove niške izborne tarapane, gradska skupština bi trebala da izgleda prema preliminarnim rezultatima izbora za Skupštinu Grada Niša ovako: SNS je osvojio 28 odbornika, SPS 8, koalicija oko DS 7, SRS 5, Dosta je bilo 5, DSS-Dveri 4, General Moma Stojanović 3 i Ruska stranka 1 mesto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *