Otvoreno pismo gradonačelniku Niša

Milosav-Jukic1
piše: dipl. ing Milosav Jukić

Dok rešavate velike probleme ukazao bih Vam na jedan mali problem. Znam da nemam ugled i moć gospodina Vučića pa i ne očekujem, posle ovog pisma, da ispunjavate moje želje. Za razliku od gospodina Čanka, kome su rešeni ekonomski problemi pa može da se bavi grlicama, golubovima ili kojim već pticama, ja moram pričati o Nišlijama, onima koji su još uvek u Nišu. Žao mi je što Vi niste imali te hrabrosti da napišete koje pismo predsedniku naše vlade, da EPS – distribucija bude u Nišu. Sa 30 miliona evra, kako reče predsednik vlade, uloženih u njeno otvaranje.

Umesto Nišlija u toj direkciji radiće građani Novog Sada, koji i onako imaju veći standard. Razumem ja reči Vašeg kadrovskog rešenja, sadašnjeg direktora Jugoistoka, „svejedno je da li je direkcija u Beogradu ili Novom Sadu“. Sa njegovog gledišta, funkcija i privilegije, stvarno je sve jedno. Vi kao gradonačelnik Niša ipak bi trebalo da imate viziju, širi pogled, pogled u budućnost.

Kod donošenja medijskih zakona, i Vi i predstavnici Niša u Skupštini Srbije, dostojanstveno ste ćutali. Radio Niš su nam ugasili oni pre Vas, sada Vi i Vaša stranka, privatizovaste Nišku televiziju. Šta će Nišu išta, mi nemamo potrebe ni za čim, mi smo skromni, funkcija, zbrinuta familija i toliko. Za to vreme Novi Sad će imati 2 TV i 4 radio stanice sa 1500 zaposlenih, finansiranih iz TV takse. Nama dodeljujete da plaćamo RTS taksu od 500 dinara, neki drugi će je plaćati 150 dinara. Jednima pare i posao, drugima taksa. Mi nećemo moći, kao Novi Sad i Beograd, da imamo prikaze naših kulturnih radnika, naših profesora, naših građana. Gledaćemo neke druge. Dok gledate seriju „Državni posao“ RTV-a i govoriite „baš su dobri“ naši građani neće imati tu mogućnost pravljenja serija. Dok oni to snimaju, i našim parama, mi ćemo skupljati pare kako bi oni nastavili snimanja. Dok u studiju Novog Sada bude sedeo neki političar i objašnjavao kako bi trebalo funkcionisati, mi nećemo imati svog političara, nećemo imati autoritet koji će moći da brani naše interese u republici. Dok budete slušali orkestar RTS-a, naš će svirati u sebi. Dok gledate „velike fudbalske klubove“ i navijate, oni će dobijati donacije od javnih preduzeća. Naš Radnički nećete gledati, a donacije može očekivati od mesnih zajednica. Dok budete gledali javne rasprave zakona o univerzitetima, naši profesori neće biti u mogućnosti da kažu svoje viđenje. Lako je moguće, na kraju, da Univerzitet u Nišu ne bude nacionalni Univerzitet. To su posledice Vaših ćutanja.

nnniiisss

Srbija se odlučila za modernizaciju pruge Subotica – Beograd. Na dalje verovatno će biti uveden „Ćira“. Za razliku od drugih, mi nemamo prava da kupujemo gas od Srbijagasa već smo upućeni na Jugorosgas gde su cene, po pravilu, 5% više. Ni tu nije kraj. Mi moramo platiti još pristup sistemu za transport „Jugorosgas Transport„ i „Pristup sistemu za distribuciju Jugorosgas„ u proseku oko 10.000.000,00 RSD mesečno, i to i u mesecima van grejne sezone, kada se gas uopšte ne isporučuje Toplani. U TV „duelu“ sa predstavnikom udruženja građana, Vaš zamenik reče da će odmah sutra otići u Beograd, da vidi šta je sa tim. Da li se je vratio ili je još tamo i vodi teške pregovore? Prilično se zadržao.

Kada je Vaša stranka došla na vlast u Nišu, odredili ste i koji će nas ljudi voditi. Niste imali vremena da podvučete crtu i kažete nam sa čime startujete, previše ste se žurili da popunite prazna radna mesta. Kada ste se rasporedili, neki i familiju, nastupio je naš preporod.
• Inkubator centar, gde je Norveška uložila oko 400.000 evra, izgleda završio karijeru.
• JKP Gorica bankrotirala. Pokušavate radnike, kako Vi rekoste „gledače“, da prebacite u druga javna preduzeća kako bi i ona, koja su već na tom putu, taj put ubrzala.
• Grad Niš ima kredite.
• Grad Niš ima i kredit za odlaganje kredita.
• Grad Niš ima velika dugovanja prema drugim javnim preduzećima i ustanovama.
• Grad Niš ima veliki broj zaposlenih.
• Javna preduzeća imaju kredite.
• Javna predizeća duguju svojim dobavljačima.
• Javna preduzeća imaju preveliki broj zaposlenih.
• Grad Niš je isplaćivao nezakonite funkceonerske dodatke, 30%.
• Grad Niš nije ispoštovao odluke Agencije za sukob interesa.
• Rukovodioci, koje ste Vi postavili, su u izboru funkcija ili „velika ljubav“ SNS, odrekli se velike ljubavi.

Jasno Vam je da je jedini način prikrivanja nesposobnosti, za opšte dobro, ne i lično, konstantno povećavanje cena javnih preduzeća, poreza, taksi… Kao građani Niša mi to više nismo u stanju da podnesmo a iskreno, i nećemo. Svemu mora biti kraj.

Posle svega možemo sa ponosom reći da se grad Niš ubrzano žuri da bude palanka. Kredite smo pouzimali, ima i unucima da pretekne. Prelazimo na plaćanje računa preko sudskog izvršitelja. Kada se već ima, neka se baca.
Kako od nove godine stupaju novi zakoni, obaveze plaćanja po datumu na fakturi, a maksimalno 60 dana, nameće se pitanje kako? Kada grad skoro svima duguje, kada je pod kreditima, kada Javna preduzeća imaju svoje kredite, kada su mnoge ustanove u blokadi, kako? Jedino višim cenama javnih preduzeća, većim porezima, taksama i ostalim nametima građana. Sa ovim standardom i brojem zaposlenih u Nišu, sa planiranim novim otpuštanjima u javnom sektoru i Telekomu, Niš nema šanse.

Po meni, postoje dva rešenja.

1. Da autoput, Subotica – Dimitrovgrad, koji se gradi decenijama i koji je bezbroj puta svečano otvaran, malo izmestite. Da prođe preko Niša, kao preko Bazilike, da nas konzervirate dok, kako reče ministarka Mihajlović, ne dođu bolja vremena.

2. Da svako plati svoj račun. Da Vi izmirite minuse koje ste nam Vi napravili, od onih pre Vas da naplatite njihove. Samo tako, bez obzira na malu zaposlenost, Niš ima šanse. Da Radio i TV Niš budu regionalni javni servis. Da i nama se udeli neka državna firma. Ova varijanta podrazumeva da sadašnje rukovodstvo ne bude rukovodstvo. Ako će biti, prva varijanta nam je mnogo bolja.

S poštovanjem,
Milosav Jukić

9 Comments

 1. Sve ovo nije daleko id istine ali da je napusano 2004. 2008. 2012. Sad su samo posledice izasle na videlo uz nasu.priznajem. neodlucnost i strah da ozbiljno reformisemo javji sektor.Bilo bi dobro da opaske oko EPSa posaljete nekim lokslnim politicarina koii me zbog takvog stava prijavise za disc.odgobornost.Al ja necu cutati kada se izigrava intetes Niša bez obzira na cenu

  1. Prestanite da se krijete iza suknje prethodne vlasti! Pa tako i ja mogu da budem gradonacelnik i zamenik mu – sta god ne valja ja kazem „ostatak od ranije“. Sta je sa muljanjem oko tendera za gradski prevoz? Sta bi sa Banetom Jovanovicem? Jedva ste docekali da ga smenite, nesto ne vidim da je za bilo sta kriv i osudjen, a vi od pocetka vladavine do danas ama nista bre ne izgradiste! Zasto je radio Nis ugasen, NTV? I za to li je kriv DS? Funckionisanje i ponasanje Parking servisa? Gde su vam javni toaleti novi, a i onih 17 cesama rade li? Pare za Filmske susrete i Nisville? Sto ne racionalizujete javna preduzeca ako ima viskova? Kad?! Dokle?! Svi ste lepi na recima, ali nista pod milim Bogom ne radite! Narod je gladan, bez posla, bez para, bez vizije buducnosti. Ako vam se ovaj narod uskoro digne – nece dobro da bude.

 2. Gradonacelnik pod hitno da podnese ostsvku za svoj nerad i haos u gradu! Saobracaj u Nisu vode polupismeni ljudi…ex medicinski brat Stankovic… cija je bila glavna delatnost posuda za urin poznata kao GUSKA pa preko Mileta HILjADARKE dosao do diplome izmisljenog mensdzmenta a knjigu nije ni video…i drvopreradjivac Zdtavkovic! Zbog muljanja sa tenderom za prevoznike svobtrojca MORAJU u zatvor jer su ostetili grad i hradjane Nisa!A svo trojca voze se u luksuznim vozilima!!!

 3. Ipak niste bas skroz u pravu. I Nis ima televiziju i to regionalnu koja se finansira iz budzeta. Doduse ne bas direktno vec preko lucidnosti Ministra Gasica kako da te iste finansije ispumpa iz republickog budzeta.
  Prvi korak unistiti konkurenciju..

 4. Samo da dodam,nece uprava EPSa da bude ni u NS,slagao vas je veliki vodja,tamo ce da bude,tj vec je,samo dispecerski centar,a sve fotelje,i dalje su u BG.Kao i sve ostalo,sve je u Bg,a mi im trebamo samo da placamo porez,racune,idemo u rat,branimo od poplava,i po potrebi glasamo za njih.

 5. Znate kada će Niš (opet) postati grad? Kada *po difoltu* ne pitamo decu: navijaš za (beogradsku) Zvezdu ili Partizan; nego: navijaš li za (NIŠKI) Radnički, Sinđelić ili Konstantin? Kada shvatimo,prvo mi a tako naučimo i našu decu, da najviše volimo grad u kome živimo a tek potom *ostatak Srbije*, tada će nas i beogradska centralna vlast više ceniti i poštovati. Tada više, u hali Čair i na stadionu Radničkog, na tribinama neće biti 3/4 navijača Zvezde, od kojih su skoro svi-Nišlije!!! Tada ćemo biti dovoljno svesni da, kada Narodni poslanici i Odbornici grada Niša brane interese centrala svojih stranaka u Beogradu a zaborave na osnovne životne potrebe svojih sugrađana, 50 hiljada nas izađe ispred njih, pljune im u lice i kaže *MARŠ NAPOLJE, NE MOŽE TI MENE VIŠE DA *PREDSTAVLJAŠ*!!! Tada će nas 20 hiljada blokirati međunarodnu prugu kod Trupala (dok STVARNO ne počne da se izmešta pruga koja je 70 godina čir u centru grada); Tada će 20 hiljada nas blokirati međunarodni auto-put kod Naisa (dok svi Odbornici i Narodni poslanici se ne vrate iz Beograda i kažu: promenili smo zakone-U NIŠU ĆE BITI CENTAR REGIONALNOG MEDIJSKOG RTV JAVNOG SERVISA, BIĆE OPET CENTAR ELEKTROISTOKA, BIĆE OPET…)!!! Tada više, generalni direktor RTS-a neće smeti da dođe u Niš na *tribinu-monolog* i,u sred gradske Skupštine, kaže *NAS BRINE I JEDINO INTERESUJE KAKO DA NATERAMO GRAĐANE IZ CELE SRBIJE DA PLAĆAJU 500 TAKSE OD KOJE ĆE SE FINANSIRATI 3000 RADNIKA RTS I 1500 RADNIKA RTV, PO ZAKONU-NIJE MOGAO DA OSTANE REGIONALNI JAVNI SERVIS NTV SA 100 ZAPOSLENIH, A ZA INFORMISANJE NA LOKALU NAS BAŠ BRIGA- IMATE PRIVATNIKE*. Tada ćemo biti ponosni, nećemo se stideti pred svojom decom i unučadi i moći ćemo da kažemo *I MI IMAMO,KAO JAVNI SERVISI RTS I RTV:JAZZ ORKESTAR, NARODNI ORKESTAR, DEČIJI HOR,…KOJI SE FINANSIRAJU OD NAŠIH PARA-RTV TAKSE*! Moći ćemo, bez gorčine, da kažemo *NISMO GRAĐANI 3.REDA U NAŠOJ SRBIJI*! To će biti naš daleki san sve do trenutka kada sve stranke u Nišu čija je centrala u Beogradu, na izborima ne dobiju 1000 glasova a preostalih 50 hiljada osvoje NIŠKE UDRUŽENE SNAGE!!!

  1. Kad Niska vlast ispostuje ( ZAKON ) i vrati oduzetu imovinu , e onda ce grad da napreduje, jos uvek traje komunizam …

 6. Sve ovo navedeno je tačno. Nažalost to nije kraj nedaćama koje je SNS donela građanima Niša. Sve su uništili, ostao je samo jad i beda. Nadam se da će na sledećim izborima građani Niša adekvatno oceniti njihov učinak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *