Otvoreno pismo „Naisusu“: Kako zgrada umesto 70 troši 700 kubika vode?

vodomerGrađanin Niša koji se predstavlja imenom „Neću da ćutim“ iz Skopljanske ulice (centar grada), a koji svojim otvorenim, ali i anonimnim pismima javnim niškim preduzećima „oduševi“ publiku na društvenim mrežama s vremena na vreme, sada je svoje britko pero upotrebio za slanje novogodišnje čestitke Javno komunalnom preduzeću „Naisus“. Istina, može se reći i da su mu oni poslali čestitku u vidu računa za vodu od 6.000 dinara! Iz pisma http://www.necudacutim.com/otvoreno-pismo-jkp-naissus-u/  se vidi da se radi o tročlanoj porodici i da se građanin dobro raspitao u obližnjoj perionici automobila koja troši upola manje vode nego on sa još dva člana u stanu, u zgradi. Posle provere cevi, krivicu je svalio na čitača vodomera. On kaže da je čitač trebalo da obavesti stanare, ali se sigurno krivica ne može svaliti na jednog čoveka. Sistem je negde zakazao! Zluradost nas nigde ne može dovesti pa smo zato upitali nadležnu službu „Naisusa“ da li će ispitati tačnost navoda iz anonimnog pisma (jer ona često kriju i stranu koja javnosti nije prezentovana u potpunosti) i ukoliko zaista postoji problem kada će ispitati ovaj slučaj odnosno kako će rešiti problem ovih stanara. Pismo objavljujemo u celini, a odgovor očekujemo danas da bi ga publikovati.

gradjanin.rs

Tekst pisma u celini:

Dragi svi,

Želeo bih ovim pismom da vam čestitam na pravilnom odabiru kadra za posao u vašoj cenjenoj kompaniji. Posebno bih želeo da pozdravim momka koji očitava vodomere u ulici Skopljanskoj, preko puta džamije, u centru.

Na njega smo svi u zgradi posebno ponosni.Naime, pre samo desetak dana, svi u zgradi smo bili presrećni jer to je taj period kada stižu vaši računi koje svi željno iščekujemo. Na stranu stavka o “Zaštiti životne sredine” kada papir koji “arčite” za račun košta više, ovog puta, potrošena kubikaža je ono što je oduševilo sve u zgradi.

Iako je do samo prošlog meseca, ukupna potrošnja vode u zgradi (8 stanova) iznosila negde oko 70 kubika, nadasve mudrom i kalkulatorom opremljenom “vodomer-čitaču” nije smetalo da za taj mesec očita, ni manje ni više no preko 700 kubika za celu zgradu.

Prostom matematikom, ja i moja mala porodica, dobismo račun od 6.000 dinara za vodu ili potrošenih 94 kubika. Nije da se nisam raspitao. Sišao sam odmah pored, u komšiluk. Dva prijatelja/komšije drže Auto perionicu.

– Podzrav komšija, kako je…
– Evo komšo… Peremo… K’o i uvek
– Da te pitam? Koliko vama stiže voda, onako otprilike, mesečno? Koliko potrošite?
– Pa…. Šta znam… Oko 35-40 kubika.
– Aha! Super… Samo napred. Vidimo se.

Vratim se lepo nazad u zgradu, pozovem komšiju da odemo do vodomera, zavrnemo ventil… Da vidimo da li ide i dalje… Ne bre… Ne curi nigde…Dođem kući, derem se na ženu da previše pušta mašinu, ona na mene da mnogo pijem vodu (kupanje ionako samo nedeljom u ovim ladnim danima), sinu ukinusmo vodu (jeftinije je sokove da pije) a ruke ionako pere u vrtiću, mi počesmo u kancelariji da se umivamo…

Pa bre ma… vam ga nesposobne?!

Da li je moguće da je taj koji očitava toliki debil da ne ukapira da po njegovom jedan stan u zgradi troši troduplo više no perionica koju je 5 minuta pre toga obišao?

Da li je moguće da je toliki kreten da ne pozvoni nekome na vrata i kaže o čemu se radi ukoliko je stvarno to stanje vodomera? Da li je moguće da za prošli mesec svi u zgradi više platimo vodu nego struju a cela zgrada nema parno i svi se na struju grejemo?Da li je moguće da ja trošim vreme za sve ovo?

necudacutim.com

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266