Pajtić u Nišu: Plate nisu niže 10 nego 21 posto

Lider Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ocenio je u subotu da je Srbija u izuzetno teškom položaju, izmedju ostalog i zato što se vlada svake sekunde zadužuje 195 evra.

Pajtic slika

„Plate su u januaru za 21 odsto manje od decembarskih, i takvo stanje je dramatično. Mi smo upozoravali Vladu šta će se dogoditi ukoliko se budu smanjivale plate i penzije u javnom sektoru“, izjavio je Pajtić tokom posete Nišu u okviru obležavanja 25. godine od obnavljanja rada stranke.

Pajtić je, kako se navodi u saopštenju, pozvao vladu da angažuje stručnjake kako bi se taj problem rešio.

DS je, dodao je Pajtić, upozoravala da će smanjenja plata i penzija dovesti do umanjenja primanja u svim sektorima – dakle i u privatnom, jer će doći do recesionih procesa.

„Posebno dramatična je činjenica da se Vlada Srbije zadužila, od početka godine više od 750 miliona evra, a od 2000. do 2012. godine zaduživanje je bilo na nivou od tri evra u sekundi, a danas 195 evra u sekundi“, rekao je Pajtić.

Prema Pajtićevim rečima, od smanjenja plata i penzija u javnom sektoru ušteda bi trebalo da bude 350 miliona evra, a Srbiju je samo jedan propust ministra Lazara Krstića koštao 786 miliona evra i to tako što nije konvertovao dug Srbije iz dolara u evro.

Krstić to nije učinio iako je bilo potpuno očigledno da će evro u odnosu na dolar slabiti, s obzirom na recesiona kretanja, na krizu evrozone i sukobe u Ukrajini.

„Apsolutno je bilo očigledno, ne ekonomistima nego svakom, da će evro slabiti u odnosu na dolar. Oni su to propustili da to urade i džabe se sada smanjuju plate i penzije jer ušteda ne može biti kada se država ne vodi na jedan ozbiljan i odgovoran način uz znanje koje je neophodno da bi se država vodila“, zakljucio je Pajtić.

Srpska napredna stranka demantovala je Pajtića tvrdeći da je najveći deficit, rast javnog duga geometrijskom progresijom, najveći broj nezaposlenih, astronomski broj pljačkaških privatizacija u Srbiji bio upravo u vreme vladavine DS.

SNS je u saopštenju, izjave lidera DS iz Niša nazvala besmislicama.

„Ali, naravno, pošto se Pajtić nikada ničim nije ozbiljno bavio, a ni danas se ne bavi, on ništa ne razume. Pajtiću je jedino bitno kako da sakrije dugove DS, kako da bude što manje na svom poslu, i kako da nastavi da apsolutno ništa ne radi u korist gradjana Vojvodine, koji ga i danas plaćaju“.

Gradjanin.rs/Beta
Foto:novosti.rs

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266