Pojedinci i dalje bez opšte kulture – rečna korita i dalje deponije

I pored stalnih javnih apela i konstantnih akcija čišćenja, kako nadležnih preduzeća tako i građana koji žele da očuvaju vodotokove u Nišu i okolini, prema rečima nadležnih, i dalje ima onih kojima rečna korita služe kao depo za odlaganje svakojakog otpada.

161021-nisava

U toku prošle godine, Grad je u saradnji sa građanima ali i preduzećima koja brinu o javnoj higijeni i uređenju rečnih korita organizovao na desetine akcija prikupljanja smeća, ali se nažalost, kako tvrde ljudi koji su učestvovali u tome, to pokazalo kao „Sizifov posao“ na koji se troše ogromna sredstva. I ove godine iz budžeta je izdvojeno oko 8 miliona dinara za sređiivanje „kritičnih tačaka“ kod vodotokova drugog reda, a u vodoprivrednom preduzeću „Erozija“, koje obavlja te poslove kažu da se svake sezone sreću sa istim prizorom.

Mi se reka i uređenja korita setimo samo u jesenjem i zimskom periodu, kada je nažalost već kasno i kada se usled većih padavina javi potencijalna opasnost od izlivanja i plavljenja domaćinstava, a naše Nišlije i dalje ne poseduju svest i kulturu ponašanja, tako da kada krenemo u čišćenje pronalazimo gotovo sve, od bačenog nameštaja, preko automobilskih guma i svakojakog kućnog otpada, veli Slobodan Marković, direktor „Erozije“, koji dodaje da jedino za razliku od prethodnih godina nema gvožđa, jer ga sakupljači sekundarnih sirovina odnesu pre toga.

U ovoj godini Erozija je sređivala korito Velepoljske reke u G.Trnavi, koje je osim što je bilo zaraslo u rastinje bilo i puno đubreta, a očišćeno je i korito Gabrovačke reke u višem delu grada, koje je bilo u katastrofalnom stanju. I ove, kao i sve prethodne godine, intervenisalo se i na Suvodolskom potoku u Brzom Brodu, ali prema tvrdnjama Markovića, to i dalje deluje kao uzaludan posao.

Nama je ostalo nešto sredstava pa smo i tamo očistili deo potoka, ali to je uzalud, jer tamošnji stanovnici i dalje ne menjaju svoje navike a još se pritom i bune istakao je za Građanin direktor Erozije. Mi ponovo upozoravamo naše građane da čuvaju svoje reke, jer bi na svim ovim mestima, ukoliko bude velikih padavina, moglo da dodđe do izlivanja kao nekih prethodnih godina.

Podsećamo, prošle jeseni je zbog velikih potreba, čak i Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila JKP „Medijana“ da uposli pedesetak radnika koji su gotovo tri meseca bili angažovani na čišćenju korita reka i potoka u Nišu i okolini. Za to vreme ovo preduzeće je na gradsku deponiju istovarilo na hiljade kubika smeća izvučenog iz vode.

Ja zaista to gledam i slušam godinama već, jer smo na stotine puta obrađivali te teme sa nadležnima, preko naših medija molili ljude na otpad odlažu tamo gde treba, ali avaj, kao da je sve to džaba, istakao je za naš portal Zoran Todorović, poznati i dugogodišnji novinar NTV, koji se nedavno povukao sa malih ekrana.

Smatram da nas mogu samo da nauče ako nas udare po džepu, i to zaista jako, jer imamo lep grad, Nišavu i još desetine rečica i potoka, a to je pravo bogatstvo, dodaje Zoran Todorović, bivši novinar.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *