Porodice umrlih: Da se reagovalo na vreme ne bi bilo 37 umrlih u Gerontološkom centru

Od 184 korisnika Gerontološkog centra Niš koji su hospitalizovani pošto je otkriveno da je koronavirus ušao u tu ustanovu, preminulo je 37 osoba, a kod 33 osobe je virus i laboratorijski potvrđen, saopštio je epidemilog Predrag Kon na konferenciji za novinare republičkog Štaba za vanredne situacije.

Pre samo tri dana epidemilog Branislav Tiodorović je, međutim, rekao da je do tada preminulo pet korisnika Gerontološkog centra, dok su u republičkom Štabu za vanredne situacije juče kazali da nemaju podatak o ukupnom broju preminulih, ali da je od ukupno sedmoro preminulih u poslednja 24 časa, bilo četvoro korisnika iz Gerontološkog centra.

Koliko je ukupno građana Niša preminulo od koronavirusa, u Nišu ne saopštava ni Klinički centar ni gradski Štab za vanredne situacije

Od kada je 25. marta preminula doktorka niškog Doma zdravlja, kao prva žrtva novog virusa u Nišu, pa sve do minulog četvrtka nije bilo ni jedne izjave niti saoštenja o broju preminulih.

Epidemilog Branislav Tiodorović saopštio je na konferenciji održanoj prošlog četvrtka da su od koronavirusa u Nišu preminule 27 osobe, uključujući tu i pet korisnika Gerontološkog centra u Nišu.

U ovu brojku malo ko je u Nišu poverovao jer su od rodbine i prijatelja uveliko stizale vesti o umiranju velikog broja korisnika Gerontološkog centra, a takve vesti proteklih nedelja svakodnevno su stizale i od drugih građana čiji su najbliži lečeni od koronavirusa u niškom Kliničkom centru.

Najnovije neslaganje brojki o broju preminulih u Gerontološkom centru dodatno su podgrejale sumnju građana Niša da se u tom gradu prikrivaju stvarne brojke preminulih od koronavirusa. Prema zvaničnoj statistici u Nišu je koronavirus potvren do sada kod 1.000 osoba.

Četiri porodice čiji su najbliži preminuli u Gerontološkom centru u Nišu nedvosmisleno se slažu da su medicinski i propusti rukovodstva značajno uticali da izgube svoje najstarije članove familije.

U jednom danu, tek 13. aprila otkriveno je da je 135 korisnika i četvoro zaposlenih obolelo od korona virusa, a čemu su usledile visoke temperature svih osoba. Zbog toga je BIA i policija uhapsila direktora ovog staračkog doma Milana Stevanovića (47) zbog navodnog prikrivanja podataka. Njemu je određen pritvor do 30 dana. Javnost ga je osudila zato što se odmah nije reagovalo, ali od „paljbe“ komentarima na društvenim mrežama nisu izostale ni dve doktorke koje su bile karika u lancu da to prijave.

Prema našim saznanjima od ranije, broj lica u staračkom domu je od sredine marta svakodnevno rastao, ali to nije prijavljivano nadležnim štabovima za suzbijanje korone. Tek na nekih 80 od 360 korisnika su se i radnici pobunili da bi nešto trebalo da se učini. Većina od ukupno oko 100 radnika centra je pre 13. aprila izašla na ulicu da se pobuni zbog nikakve reakcije nadležnih, a onda je u centar „uletela“ policija.

Broj zaraženih je nakon testiranja porastao, a dr Darja Kisić – Tepavčević iz Štaba za suzbijanje Covid-a 19 je potvrdila da je četvoro pacijenata umrlo. Istina, mi saznajemo da postoji još pacijenata iz Gerontološkog centra koji su podlegli zapaljenju pluća, ali to nam za sada nije potvrđeno. To potvrđuju i neke objave najbližih srodnika na drušptvenim mrežama.

Saitović: Moj brat je mogao da bude spasen!

Neutešan je i i poznati niški i srpski muzičar Nebojša Saitović koji je 24. aprila izgubio brata Sašu (68) u Gerontološkom centru.

Mnogo teško sve to preživljavam, a pored ogromnog gubitka brata boli me i to što se u njegovom slučaju nije pravovremeno reagovalo. Da je jedna od te dve doktorke reagovala na pravi način kada je dobio temperaturu ne bi došlo do fatalnih posledica. Morali su da konstatuju zbog čega je dobio temperaturu i odmah ga pošalju u Klinički centar, a ne da dva dana dobija samo paracetamol od lekova – počinje priču Saitović.

On kaže da je njegov brat Saša par dana pre smrti bio vitalan i u prvom naletu testiranja je bio negativan na virus korone.

On je imao šećer i bio je u redu. Onda je dobio temperaturu dva, tri dana pre 24. aprila i tada je trebalo medicinsko osoblje da reaguje. ja i danas ne znam da li je on preminuo zbog uticaja korone ili ne. I strašno je to što sam naredni dan preživeo agoniju jer nisam mogao da dobijem brata na telefon, a neko u staračkom domu mi je na fiksni telefon stalno prekidao vezu. Užasno je kada ne znaš šta ti se događa sa najbližim. Onda ja pozovem neke prijatelje lekare i oni sa skafanderima i kompletnom opremom odu u gerontološki centar i javljaju mi „brat ti je loše“. Nakon toga odlazi po nalogu lekara na dve dijalize i pred treću su mu znatno pogoršani nalazi gde usled svega toga, kako piše u dokumentima, umire od infarkta. Strašno ja sve to preživljavam, pogotovu što sam i dalje u nedoumici kako mi je brat izdahnuo – priča Saitović.

Kako nezvanično saznajemo, svi zaposleni koji su oboleli od korone virusa u gerontološkom centru su dobro i otpušteni su iz lečilišta Zelengora na kućno lečenje.

TV N1/M.S.
foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *