Potresi među naprednjacima u opštini Palilula – Urušava se teren plaćen čak 22 miliona dinara!

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Marko Smiljković

Miodrag Stranković Uča, nekadašnji prvoborac za demokratske promene, a danas odbornik Srpske napredne stranke – Skupštine opštine Palilula uzburkao je odnose među kadrovima naprednjaka kada je na opštinskom parlamentu podneo odborničko pitanje koje je dovelo u sumnju domaćinsko poslovanje ove opštine. Stanković je uperio prst u aktuelno rukovodstvo opštine. Reč je o preskupo plaćenom sportskom terenu u naselju Pasi poljana za koji kaže da se urušava i da je prava opasnost za decu, a iz fonda Evropske unije plaćen je neverovatnih 22 miliona dinara.

Odborničko pitanje
Odborničko pitanje

– Postoji sumnja da je taj multifunkcionalni teren u OŠ “Kralj Petar I“ u Pasi poljani zaista vredeo oko 22 miliona dinara. Materijal za asfalt, beton, nekoliko šipki i farba – 22 miliona – mnogo je! Teren je izgrađen totalno nekvalitetno, a slike nedovršenih i loše urađenih radova sam podneo i skupštini. Teren je ispucao i asfalt se iskrivio tako da se posle svake kiše, suši po nekoliko dana. U pukotine ulazi voda i roni asfalt. Beton od ograde je otpao tako da se očekuje da posle nekoliko padavina i ograda padne jer nije izgrađen potporni zid. Deca posle padavina uzmu metle pa teraju onu vodu koliko mogu, ali to je sve tako fušerajski izgrađeno. Sumnjam da je teren urađen za manju sumu, a razliku je neko uzeo ili podelio. Neću da nagađam, samo tražim od predsednika Bobana Džunića da se ispita ceo slučaj i krivac da plati štetu, a teren da dovede po standardu Evropske unije da deca po ovakvom ruglu ne bi „lomila ruke i noge“ – kaže Stanković. On dodaje da je za 22 miliona dinara mogla hala sa parketom da se napravi, a ne ovo što vredi puno. Stanković ističe da je teren plaćen parama iz evropskih fondova, ali „da ne veruje da su finansijeri oduševljeni ovom ruinom od terena gde neko dete može da se povredi“.

ograda-uskoro-pada– Problem je i u tome što je moglo da se uštedi. Prilikom otvaranja ponuda bile su i one koje su iznosile čak sedam miliona dinara manje. Zašto nije izabrana ta firma koja je, pouzdano znam, dala ponudu na 15, a ne 22 miliona dinara. Teren je gradilo preduzeće iz Kragujevca. Sumnjam da tu prste mora da umeša budžetska inspekcija ili neki drugi organ inspekcije. Na zboru građana, moje komšije Pasipoljanci stalno pitaju kada će teren biti bezbedan za đake pa sam zato i hteo da se ta tema stavi na razmatranje u skupštini-objašnjava Stanković. On kaže da je u SNS ušao „čista srca“ i da baš zbog verovanja u stranku želi da ove stvari istera na čistac.

Predsednika Džunić je u nekoliko navrata odbijao da odgovori odnosno objasni šta se događa sa urušenim terenom. U slučajnom susretu ispred opštine Palilula, Džunić nam se kratko obratio: – Uča je izbačen is stranke, a dobio je odgovor na ta pitanja na skupštini i šta sad hoće. I uostalom, novac za sanaciju tog terena je obezbeđen-odgovorio je on.

Opština ispunila sve zakonske norme

Ipak, situaciju sa ovim terenom detaljnije nam je pojasnila načelnica opštinske uprave, Marija Brajdić.

– Tu verujte nema ničeg ispod žita. Upoznata sam sa tim problemom i dopisi svim nadležnim službama su prosleđeni, a  o tome je obavešten i gradonačelnik. U jednom od nevremena, mislim marta meseca, došlo je do značajnih oštećenja terena. Mi smo po zakonu prosledili dopis  Građevinskoj inspekciji i veštak je izašao na lice mesta. Znači, sve što nalaže zakonska procedura, opština Palilula je uradila – saopštila je Brajdić.

ispucao-teren