Predsednik SANU u Nišu o kalendarskoj reformi Milutina Milankovića

Predavanje „Gregorijanski vs. modifikovani julijanski kalendar”, o kalendarskoj reformi Milutina Milankovića, održaće predsednik SANU, akademik Zoran Knežević, u sredu, 20. marta, od 12 sati, u multimedijalnoj sali Univerziteta u Nišu.

Iz niškog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti kažu da će sama problematika kalendara na predavanju biti sagledana sa astronomskog stanovišta, budući da je i sam predavač Zoran Knežević astronom.

„Gregorijanskom kalendarskom reformom nastao je kalendar koji danas koristi veliki deo sveta, a julijanski kalendar, koji je predložio srpski naučnik Milutin Milanković, otklonio je nedostatke gregorijanskog i ponudio rešenje koje bolje prati prirodno kretanje planete u dužem razdoblju“ – navode iz SANU.

Zoran Knežević je predsednik SANU od 2023. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njegov glavni naučni doprinos pripada oblasti teorije kretanja malih tela Sunčevog sistema. Spada u red najvećih poznavalaca malih tela Sunčevog sistema u svetu.

Od 1973. do 2016. godine radio je na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, gde je obavljao niz različitih istaknutih funkcija. Direktor Opservatorije bio je od 2002. do 2014. godine.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2009. godine, a za redovnog 2015. Bio je generalni sekretar Akademije od 2020. do 2023. godine. Član je više međunarodnih i srpskih astronomskih organizacija. Odlukom Međunarodne astronomske unije jedan asteroid – 3900 Knežević – nazvan je po njemu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *