Promovisana sabrana dela Jovana Zlatoustog

Na Niškoj bogosloviji Svetih Kirila i Metodija održana je promocija drugog toma Sabranih dela Svetog Jovana Zlatoustog u izdanju Eparhije Niške. Na promociji pored njegovog preosveštvenstva Episkopa niškog g-g.Jovana dr Purića kao idejnog tvorca ovoga projekta koji se sastoji od 25 tomova, a do sada su objavljena 3 govorili su i Dejan Lučić prevodilac i priređivač izdanja, otac Milutin Timotijević, rektor Niške bogoslovije i dr.Ivica Živković profesor na Niškoj bogosloviji.

sabrana-dela
Lučić je upoznao prisutne o načinu nastanka spisa sa besedama Svetog Jovana Zlatoustog ističući da su njegove besede zapisivala po dva tri brzopisuća zapisivača, a potom te spise prepisivali uz neke izmene koje je određivao sam Sveti Jovan Zlatousti ili u izvornom obliku i pohranjivali ih u Biblioteku Konsatantinopoljske patrijaršije, odakle su ponovo prepisivana za potrebe pojedinaca, manastira ili crkava.

Originalni spisi su izgoreli u požaru,ali su zahvaljujući trudu pojedinih ljudi koji su istraživali tu oblast od 10 do 18 veka ponovo urađena sabrana dela Svetog Jovana Zlatoustog zahvaljujući korištenim izvorima iz privatnih biblioteka,manastira i crkava jedan oda takvih izvora iz 18 veka poslužio je kao osnov za ova izdanja Sabranih dela Svetog Jovana Zlatoustog, u organizaciji Eparhije Niške, a samo izdanje namenjeno je običnim građanima da se podučavaju i krepe.

Drugi tom koji je sinoć predstavljen prisutnima, sastoji se od 7 celina, prva je Pouka Sveštenstvu, o kojoj je govorio Otac Milutin Timotijević, objašnjavajući na osnovu onoga što je Sveti Jovan Zlatousti govorio kakvi sveštenici treba da budu.

Verujemo da se mnogi od njih i drže tih pouka,jer se moraju starati i o sebi i poverenom narodu.

Zatim je o celini dela koji nosi naslov Bogatstvo i siromaštvo, govorio dr Ivica Živković tumačeći shvatanje Svetog Jovana Zlatoustog, ko je ustvari bogat, a ko siromašan i razjašnjavajući nam kako treba da se ponašaju bogataši prema svom bogatstvu i kako da ga koriste i siromasi u svom siromaštvu.

Na kraju je o delu govorio Episkop niški g.g.Jovan dr Purić kao pisac predgovora, još jednom naglašavajući da je delo namenjeno običnim ljudima i da nije pisano u cilju naučnog izučavanja kao relevantna stručna literatura.

Treba naglasiti da se Vladika ne slaže sa stavom rimokatoličke crkve koja u cilju navodnog ekumenističkog pomirenja sa jevrejima u Americi iz svojih crkvenih prevoda izbacuje pojedine delove koji se odnose na odgovornost Jevreja za nepravedno pogubljenje Gospoda Isusa Hrista.

Treba naglasiti da je izdanje ovog toma Sabranih dela podržala Vlada Republike Srbije iako se jedna partija ponudila da samostalno finansira izdanje ovog toma, ali je Vladika mudro odlučio da je bolje da ta partija uključi Vladu Republike Srbije u čitav projekat, da ne bi ne daj Bože došlo do kakvih neženjenih posledica u društvu.

Drugi tom Sabranih dela Svetog Jovana zlatoustog po ceni od 1000 dinara može se nabaviti u Crkvenim prodavnicama Eparhije Niške u TC „Ambasador“ i Dušanovoj ulici u Nišu.

tekst i foto: Predrag Zlikovac

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266