Publika aplauzom nagradila premijeru predstave „Vaskrs na Moglenu“

U Narodnom pozorištu u Nišu sinoć je održana je premijera predstave Vaskrs na Moglenu, u produkciji „Niški svici“, a u režiji Dejana Cicmilovića i po tekstu glumca Aleksandra Mihailovića.

Puna sala nagradila je ekipu predsstave koji su se potrudili da da u sat i petnestak minuta prikažu jednu zapravo antiratnu priču koja se odigrava usred velike borbe tokom Prvog svetskog rata. Uloge tumače Aleksandra Arizanović, Dejan Cicmilović i Aleksandar Mihailović.

Osnovna ideja za dramu „Vaskrs na Moglenu“, proizašla jeiz jedne ratne epizode, koja se odigrala 5. maja 1918. godine na Solunskom frontu, opisane u romanu Stevana Jakovljevića „Srpska trilogija“. Naime, toga dana, na Uskrs, iz svojih rovova, izašli su srpski i bugarski vojnici i čestitali jedni drugima praznik, te na taj način, uspeli da na trenutak zaustave jedan krvavi rat.

Priča počinje jula 1914. godine na brodu Beč – Konstanca, zatim se nastavlja preko Prokletija, Krfa i Kajmakčalana, do Uskrsa 1918. godine na Moglenskim planinama, gde je došlo do pomenute „vojničke neposlušnosti“ dveju armija.

Ova gotovo nestvarna priča iz novije istorija balkanskih sukoba je više priča o praštanju, ljudskosti i plemenitosti malog čoveka, koga godine mržnje i stradanja nisu onečovečile, nego pokušaj scenske rekonstrukcije jednog istorijskog događaja.

Cena karata je 300 RSD i za naredne predstave se moiže kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.


Biografije

Aleksandar Mihailović rođen 1972. godine u Nišu.
Obrazovanje
– Gimnazija „9. maj“, Niš – Odsek: Dramski – gluma, klasa Miroslave Vuković – Kurić
– Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini – Odsek: Dramski, klasa prof. Božidara Dimitrijevića (diplmirao 1999. godine)
– Režirao 4 pozorišne predstave:
2010. „Sekund i 35“ N. Romčević, AP SKC Niš
2011. „Zer0“ M. Todorović i N. Đorđević, AP SKC Niš
2011. „Beogradska trilogija“ B. Srbljanović, AP SKC Niš
2012. „Mostovi“ autorski rad u okviru međunarodnog projekta „Balkanska pozorišna mreža“ urađen kroz partnerstvo „Centre for common ground“ iz Skoplja i „Centre for drama education“ iz Mostara, a pod pokroviteljstvom Evropske unije.
– Autor koncepta Ceo grad je pozornica međunarodnog festivala studentskih pozorišta „Urban Fest“ u Nišu.

Dejan Cicmilović, rođen 21.07.1971.

Srednju glumačku šklou završio u Nišu u klasi Mime Vuković Kurić. Diplomirao predstavom „San letnje noći“ V. Šekspir (Oberon) u Narodnom pozorištu u Nišu. Od 1991 – 1993. u stalnom angažmanu u Teatru „Joakim Vujić“ u Kragujevcu. 1993. upisuje glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi prof. Svetozara Rapajića. Diplomirao je 1997. predstavom „Ljubavnik“ H. Pintera (Ričard) u Teatru „Bojan Stupica“ u Beogradu.

U pozorištima u Kragujevcu, Nišu, Prištini, Zaječaru, Beogradu, Krševcu, Leskovcu, Kosovskoj Mitrovici, kao i na filmu, televiziji i radiju, odigrao više od 140 uloga.

Režirao u amaterskim i profesionalnim pozorištima preko 40 predstava po delima B.Stankovića, B.Nušića, A.Popovića, Lj. Simovića, J.Sterije Popovića, V.Šekspira…

Na dramskom odseku, grupa za glumu pri Fakultetu humanističkih nauka u Nišu radio kao asitent na predmetima scenski govor i tehnika glasa. Os oktobra 2009. profesor glume na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.U stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu Niš (prvak drame).


M.S./Gradjanin.rs/Narodno pozorište Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *