Raskol u niškom DJB se nastavlja optužbama i „ratom saopštenja“

Politički rascep između Gradskog odbora Pokreta Dosta je bilo i odbornika u Skupštini grada Niša, ozbiljno je odjeknuo. Nastavio se „ratom“ saopštenja dve grupe ljudi koji predstavljaju opoziciju, a u čijim proglasima se jasno vidi da su razmirice duže vreme trajale.

foto: DJB – slobodna ilustracija

GO Dosta je bilo u Nišu obavestio je javnost da je doneo odluku o izbacivanju četiri odbornika u Skupštini Grada Niša: Radmile Popović, Srđana Nonića, Dejana Petkovića i Dragoslava Petrovića.

Na ovaj potez smo se odlučili zbog činjenice da su odbornici prestali da zastupaju politiku za koju su izabrani da predstavljaju, nepoštovanja statuta, GO i donošenja samovoljnih odluka. Jedna od njih je i odluka o promeni tehničkog sekretara odborničke grupe, bez ikakve konsultacije ili obrazloženja gradskom odboru, i šokantno postavljanje šefa odborničke grupe Srđana Nonića. Dotadašnjem tehničkom sekretaru, u ličnom razgovoru, su kao najveću zamerku na rad naveli poznanstvo i dobre odnose sa ljudima iz vrha gradskog odbora, navodi se u saopštenju Gradskog odbora pokreta.

Članovi ovog tela kažu da su na poslednjoj sednici Skupštine Grada „gore navedeni predložili promene članova u skupštinskim komisijama koji su na ta mesta imenovani ispred Dosta je bilo.

Tako je dotadašnja predsednica Komisija za praćenje primene Etičkog kodeksa, Marija Ranđelović smenjana, a na njeno mesto predložen je odbornik Dejan Petković. Marija Ranđelović je svojim dosadašnjim radom na čelu ovog tela pokrenula mnogo bitnih stvari, između ostalog i smenu direktora “Pčelice” Zorana Jonića, kao i niz drugih. Nije postojao ni jedan razlog za njenu smenu. Ni jedan. sem činjenice da je materijalna naknada za ovo mesto dovoljna da se pogazi svaki postojeći stranački i profesionalni princip, i da se majka troje dece, i istinski borac, liši mogućnosti da nastavi da radi kvalitetan posao, navode ovi članovi GO.

Šta je zamereno?

Šta je zamereno, to do dana današnjeg nismo uspeli da saznamo? Možda je i za njih procenjeno da su u previše dobrim odnosima sa vrhom gradskog odbora?
Na mesta na kojima su pre toga bili gospoda Nonić i Petković, postavljene su osobe koje niko nikada iz gradskog odbora nije video, niti upoznao, i koje ni na koji način nisu doprinele pokretu, Milica Petrović u Savetu za mlade umesto Nonića, i Ana Dimitrijević, u Odboru za mandatno imunitetska pitanja, inače kolegenica Dejana Petkovića, umesto Petkovića, navoide oni u saopštenju medijima.

Članovi GO kažu da su loše pripremane sednice, da nije bilo dovoljno opozicionih nastupa, i da je postojao konstantni strah da se politički ne napadne neko ko bi im na poslu mogao nešto da zameri.

GO angažuje advokate protiv odbornika

Ovim lažnim optužbama se trenutno bave advokati i mi nećemo ni reč reći o tome, sem da je procena da je njihova jedina svrha destabilizacija gradskog odbora. Motivi za promene su bili isključivo materijalne prirode, i to je model ponašanja neprihvatljiv u svakoj civilizovanoj organizaciji. Niko nema prava da ne bilo koji način ucenjuje gradski odbor. Svi članovi su podjednaki, i za sve važe ista pravila – zaključuje GO.


Odbornici: Nastavljamo kao „Niška inicijativa“ (NI)

Usled nepomirljivih razlika u političkom mišljenju, ali i doživljavanju osnovnih vrednosti na kojima bi pokret Dosta je bilo trebalo da funkciniše, nakon mnogih pokušaja da centralu u Beogradu upozorimo na probleme i nepravilnosti u radu GO Niš, odbornička grupa, koju čine odbornici SK Grada – dr Radmila Popović, Dragoslav Petrović, Srđan Nonić i Dejan Petković, obaveštavaju javnost da su ovim činom napustili Pokret i istovremeno oformili novu odborničku grupu u SK Grada Niša, koja de od naredne sednice nositi naziv “Niška inicijativa” (skradeno: NI).

Odbornici tvrde da su u atmosferi osporavanja svakog kritičkog mišljenja i delovanja unutar pokreta, duboko skeptični da će predstojeći unutarstranački izbori na lokalu i republičkom nivou doneti pozitivne promene i pokazati stvarnu volju za preuzimanje odgovornosti za loše rezultate izbora i pad rejtinga pokreta DJB.

Formiranje nove odborničke grupe predstvalja pokušaj da odbornički mandati i dalje budu u funkciji zastupanja interesa građana u gradskom parlamentu, ali pod uslovima pod kojima su potpisani odbornici i ušli u politiku, a to su, pre svega, borba protiv partokratskog sistema, uvođenje principa transparentosti na svim nivoima, kao i decentralizacija. Smatramo da smo se za dve godine ozbiljnog opozicionog rada preporučili kao vodeća opoziciona struktura, opravdali glasove građana dobijene na izborima 2016. godine i razloge zbog kojih smo ušli u politiku – navode oni.

Odbornici kažu da će biti spremni na saradnju sa svim opozicionim snagama na lokalu „sa kojima se nalazimo u zajedničkoj borbi protiv osione i bahate vlasti, a koja nije rešila brojne probleme Grada i ne radi u korist građana.

Naš cilj jeste jasan fokus na probleme funkcionisanja Grada u svim sferama javnog života, ali i mnogo ozbiljniji rad sa građanima na terenu, njihovo informisanje i aktivno uključivanje u politički život Grada – navodi ovo četvoro odbornika.


Prijava zbog (ne)postojanja finansijskog izveštaja

Odbornici kažu da su prijavili slučaj ranije, da nigde ne mogu da nađu finansijski izveštaj Gradskog odbora Dosta je bilo u Nišu. U dokumentima koje je dobio „Građanin“ navodi se da se sumnja u nezakonite radnje odbora jer ni pismeno ni usmeno, deo pokreta u Nišu, nije dobio finansijski izveštaj za 2016. i 2017. godinu zbog čega su podneli prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije.


gradjanin.rs

4 Comments

  1. „Formiranje nove odborničke grupe predstvalja pokušaj da odbornički mandati i dalje budu u funkciji zastupanja interesa građana u gradskom parlamentu….“ Svako iole normalan ce zakljuciti da su fotelje cudo kod Srba

    1. Bravo! Sendvič za tebe…
      Koji beše direktori oni postadoše zbog politike…?
      Slabo ti je to…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *