Sindikat lekara i farmaceuta podržao proteste „1 od 5 miliona“

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) uputio je javnu podršku protestima „1 od 5 miliona“ i poručio da su lekari, farmaceuti, stomatolozi i zdravstveni saradnici, usled potpune destrukcije zdravstvenog sistema, prinuđeni da nezadovoljstvo iskažu mirnim protestnim šetnjama sa građanima.

Integralni tekst podrške potpisao je predsednik sindikata Rade Panić. Ovaj sindikat je reprezentativan, ali svakako ne znači da su svi lekari i farmaceti na strani političkih zahteva uperenih ka režimu.

U svom otvorenom pismu podrške protestima, SLFS ukazuje na potpuno urušavanje zdravstvenog sistema u Srbiji, što posledično dovodi do toga da sve više zdravstvenih radnika napušta zemlju.

Urušava se kroz zabranu zapošljavanja zdravstvenih radnika, koja je i dalje na snazi uprkos manjku kadra. Povećani obim posla, neobaveštenost i pozicija na prvoj liniji na kojoj se pacijenti sreću sa zdravstvenim sistemom, često dovodi do sukoba i napada na zdravstvene radnike“, ističe se u pismu.

Dalje se navodi da su za organizaciju zdravstvene zaštite odgovorni ministar zdravlja i direktori koje on postavlja, a da je ministar Lončar u tri mandata pokazao da za taj posao nije sposoban:

Dokaz je ogroman broj pacijenata po jednom lekaru, nejednaka i nedovoljna dostupnost zdravstvene zaštite, posebno u nerazvijenim krajevima, ogromna zloupotreba prisutna na tenderima za nabavku materijala, ucenjivanje kolega za posao i specijalizaciju, koji su dostigli nezamislive razmere. Jednom rečju – nezadovoljstvo svih učesnika u zdravstvenom sistemu Republike Sarbije jasan su dokaz nesposobnosti ministarstva zdravlja i rukovodstva ustanova.“

Naglasivši da je opšta destrukcija sistema dovela do toga da institucije ne funkcionišu, SLFS navodi da se obraćao ministarstvima, premijerki, pa i predsedniku države, ukazujući na probleme i nudeći rešenja, ali da su svaki put ostali uskraćeni za odgovor.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *