Sotavento Big band na Nišvilu

Argentinski “Sotavento Big Band” koji osim sving klasika izvodi i tango kompozicije, nastupiće na predstojećem Nišvilu, poslednjeg dana festivala – u nedelju 16. avgusta. Specifičnost ovog big benda, možda i jedinstvenog u svetu – je što su duvačke linije truba i trombona zamenjene saksofonima i klarinetima, odnosno deonice limenih duvača sviraju instrumenti sa trskom – što rezultira veoma specifičnom zvučnom slikom.

SOTAVENTO-BIG-BAND-1

Sotavento Big Band osnovan je pre 12 godina u Buenos Airesu i jedan je od najaktivnijih džez orkestara u Argentini. Njihov program čine klasici iz zlatne ere svinga (najviše sa repertoara orkestara koje su vodili Duke Elington i Count Basie), a poslednjih godina sve vise istražuju dodirne tačke između džez harmonije i improvizacije – s jedne, i ritma i melodike tanga, kao najpoznatije argentinske muzičke forme – s druge strane, pa tako specijalni segment njihovog programa kojim će se predstaviti tokom evrospke turneje čine aranžmani kompozicija legendarnog Astora Piacole. Treba naglasiti da fuzija ova dva stila i nije nešto specijalno novo – ali ono što ovom projektu daje eksluzivitet je činjenica da do sada niko nije obradjivao tango u big band idiomu.

Sotavento Big Band predvodi jedan od najcenjenijih argentinskih džez muzičara – saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenich koji je sa svojim sastavom “Tango Jazz Quartet” nastupao širom Južne Amerike, SAD i Evrope, u Rusiji, Južnoj Africi i na Dalekom Istoku (Kina i Hong Kong).

Sotavento big band je do sada objavio dva albuma Sotavento Big Band” and “10 years” kojim su se predstavili u najvažnijim koncertnim prostorima i festivalima širom Argentine i Južne Amerike. Prvu evropsku turneju tokom koje će Sotavento big band nastupiti i na Nišvilu, pomoglo je Ministarstvo inostranih poslova Argentine kao projekat od kulturnog i umetničkog značaja za promociju Argentine u svetu.

Nišville team

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *