Tribina „Šta nam se to događa“: Očekivati promene od ovakvih političkih stranaka je potpuna besmislica

U prepunom amfiteatru niškog Filozofskog fakulteta održana je tribina pod nazivom „Šta nam se to događa“, na kojoj su govorili poznati profesori beogradskog Filozofskog fakulteta, ekonomista Miodrag Zec i sociolog Jovo Bakić.

Profesor Miodrag Zec

Profesor Miodrag Zec je slikovito, kroz primere prikazao probleme sa kojima se suočava naša zemlja, govoreći o ekonomiji, ali i o aktuelnoj političkoj vlasti, upoređujući pojam podanika sa pojmom građanina.

Vučić će dati, Vučić drži kutlaču, ako stanemo u red, ako budemo pristojni dobićemo nešto. To je stanje svesti, to je problem. Ko su podanici? Podanik je tu da sluša, da trpi, da se osmehuje vođi, da glasa kako mu se kaže. Ali, on očekuje da će mu se nešto dati i često se to obeća. I kod nas prosečan građanin rezonuje „Šta ja imam od toga?“. On ne traži indivudalističko rešenje, on je kolektivni entitet. Ne postavlja pitanja „Šta ja mogu da uradim za sebe?“, već „ Šta će drugi uraditi za mene?“. Za razliku od toga građanin, indivuda pita, on sumnja, on je zahtevan i zato vlast nikada ne voli građane, rekao je profesor Zec.

On je takođe govorio o tranziciji u Srbiji, o njenim posledicama, ali i o tome da se mi, kao narod teško suočavamo sa problemima i da uvek očekujemo pomoć sa strane, bio to Vladimir Putin, Angela Merkel ili neko treći.

Profesor Bakić je istakao dva ključna problema, komentarišući trenutno stanje u društvu.

Bez jasne vladavine prava i pravne države, vi ne možete ništa da uradite. Tek kada imate vladavinu zakona, koji jednako važi za sve onda možete nešto i da činite, možete nečemu da se nadati. Druga stvar, očekivati od političkih stranaka, ovakvih kakvi jesu, promene, tek je to iluzionizam, to je potpuna besmislica, rekao je Bakić.

Profesor Jovo Bakić

Na kraju prokomentarisao je nedavno održane predsedničke izbore:

Vučić je dobio ove izbore. Nama može da se ne sviđa i mi možemo da kažemo da izborni uslovi nisu bili fer, zbog sredstava masovnog opštenja, televizija sa nacionalnom pokrivenošću i td. i to je tačno. Ali, on je pobedio. On je pobedio i u Beogradu sa oko 45% glasova, nije pobedio u tri centralne opštine, ali to su samo tri opštine, zaključio je Bakić.

Organizatori tribine su Centar za medijska istraživanja i niški Filozofski fakultet.

D.Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *