U čast sećanja na junake, bulevar ili ulica u Nišu poneće ime Heroji sa Paštrika

Inicijativu da jedna ulica ili bulevar u Nišu ponese ime Heroji sa Paštrika, Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“, predalo je Skupštini grada Niša. Iz udruženja kažu da je ovo jedna od najvećih bitaka koju je vodila naša vojska u novijoj srpskoj istoriji, a da se o njoj vrlo malo govori.

Vladica Đorđević, kapetan u penziji iz Herojske 549. motorizovane brigade, ističe da su inicijativu da jedna od ulica ili bulevar ponesu ime Heroji sa Paštrika, podneli zato što se malo govori o toj epskoj bici, koja je nastavak bitke na Košarama, i čiji su heroji zaslužni što su Kosovo i Metohija ostali u granicama Srbije.

„Naša brigada je do 1999. godine bila locirana u garnizonima Prizren i Đakovica. 1998. i 1999. godine je branila državnu granicu dužine 150 km od toga 90 km prema Albaniji a 60 km prema Makedoniji. Za svoje zasluge u odbrani naše zemlje, brigada je 16. juna 1999. godine dobila orden narodnog heroja“ – kaže Đorđević.

Dodaje da je ovo jedna od najvećih bitaka koju je vodila naša vojska u novijoj srpskoj istoriji, gde je višestruko moćniji neprijatelj pokušao da za svega par sati do dva dana zauzme grad Prizren. Takođe ističe da 10 porodica poginulih pripadnika brigada danas živi u Nišu, tako da ova inicijativa ima još veću važnost.

„U toj bici poginulo je naših 23 vojnika a ranjeno preko 120. Među njima i dvoje Nišlija, Bojan i Slađana, a naše procene su da je poginulo oko 1400 neprijatelja. 10 porodica poginulih iz naše brigade danas živi u Nišu, sa njima smo u redovnom kontaktu pa smatram da će i njima biti čast da u ovom gradu neka ulica ili bulevar nosi ime Heroji sa Paštrika“ – zaključuje Đorđević.

Na sastanku je dogovoreno i da se u Skupštini grada održi predavanje o herojskim podvizima naših vojnika tokom ratnih dejstava 1998. i 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *