U Nišu osnovan savet za pripremu tužbe protiv NATO alijanse

U Nišu je večeras osnovan savet za pripremu tužbe protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju 1999. godine. Na čelu ovog tela koje će podneti tužbu, biće niški advokat Srđan Aleksić.

foto detalj sa otvaranja saveta

Na skupu su govorili profesori prava, medicine, hemije, razni stručnjaci, novinari, advokati, akademici…

Aleksić ističe da je na jugu Srbije najveći broj obolelih od kancera, te da je prirodno da u Nišu bude formiran takav jedan savet.

Mi bi trebalo da obezbedimo, pre svega, odgovarajuće dokaze, da uključimo ljude iz medicine, prava, fizike, hemije. U Nišu imamo Fakultet zaštite na radu koji se bavi zaštitom životne sredine, a NATO bombardovanjem 1999. godine nam je zagađena životna sredina – rekao je Aleksić.

Srđan Aleksić (drugi s leva) sa kolegama na konstiutuisanju saveta

On kaže da bi bio srećan kada bi se u rad ovog saveta uključili i ljudi iz Republike Srpske, te da je čak i planirao da poseti Banjaluku, Pale i druga mesta u Srpskoj koje je NATO bombardovao kako bi razgovarali o dokazima i ostvarili saradnju.

On ističe da će za savet biti korisno i to što je Istražna komisija italijanskog parlamenta pre dva dana zaključila da postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja italijanskih vojnika na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku i Avganistanu.

M.S/Srna/ fioto: M.Miljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *