U Nišu skoro svaki peti testirani – zaražen

Institut za javno zdravlje u Nišu u poslednje dve sedmice otkriva sve veći broj pacijenata pozitivnih na prisustvo novog korona virusa, a procenat zaraženih među testiranima u ovom gradu u nekim danima dostiže i skoro 20 odsto, što je čak deset puta više od takvog procenta na republičkom nivou koji saopštavaju Krizni štab i Ministarstvo zdravlja, pokazuje zvanična dokumentacija niškog Instituta koja se dostavlja nadležnima, a u koju je Danas imao uvid.

Prema poslednjem izveštaju o rezultatima testiranja u laboratoriji Instituta za javno zdravlje Niš, koji je dostavljen nadležnim republičkim institucijama, a koji se odnosi na utorak 23. jun, na prisustvo korona virusa PCR je testirano ukupno 280 osoba sa jugoistoka Srbije, od kojih je 47 pozitivno (16,8 odsto).

Od tog broja, najviše je testirano je u Nišu, njih 148, od kojih je 27 pozitivno, što je 18,24 odsto od ukupno testiranih.

Na specijalizovanom sajtu Covid19 Ministarstva zdravlja u utorak 23. juna popodne objavljeno je da je u poslednja 24 časa u Srbiji testirano 6.025 osoba, a pozitivno 102, što je 1,69 odsto zaraženih među testiranima.

Zvanični procenat zaraženih među PCR testiranima u Srbiji od manje od dva odsto figurira sedmicama, uz male izuzetke.

U izveštaju koji je dostavljen Danasu je navedeno da su toga dana Klinički centar Niš i niška Klinika za infektivne bolesti uzorkovali ukupno 39 pacijenata i zdravstvenih radnika, od kojih KC 20 a Klinika 19, te da je testiranjem utvrđeno da je pozitivno na koronu njih 15, od kojih osmoro na ovoj Klinici a sedmoro u KC.

U KC Niš je tada otkriveno sedmoro pozitivnih, od kojih su šestoro pacijenti, a jedan je zaposleni. U izveštaju ne postoje ovakvi podaci i za Kliniku za infektivne bolesti.

Među osobama koje je uzorkovao niški IZJZ, a njih je najviše – 97, pozitivno je njih devetoro. Od njih 97 čak 77 su građani koji su se testirali na lični zahtev, a svega 20 „po indikacijama“.

Iza Niša, toga dana, najviše je testirano osoba iz Leskovca, njih 101, od kojih je pozitivno na virus njih 14, što je 13,86 odsto.

Iz Svrljiga je bilo pozitivno četvoro, a iz Doljevca i Merošine po jedna osoba.

Testirani su uzorci koji su stizali iz zdravstvenih ustanova Niša, Leskovca, Prokuplja, Sokobanje, Svrljiga, Doljevca, Merošine i Kuršumlije. Urađeno je i ukupno devet seroloških testova na prisustvo antitela, od kojih su četiri pozitivna.

U ovom izveštaju se dodaje da je samo toga dana bilo 16 „anketiranih“ osoba, kod kojih je postojala sumnja na kovid 19, a da je 42 stavljeno “ pod nadzor“ u kućnu izolaciju.

Prema poslednjih podacima MUP Srbije, objavljenim u medijima početkom ove sedmice, u Nišu se u samoizolaciji, zbog laboratorijski potvrđenog korona virusa ili kontakta sa zaraženim, tada nalazilo 210 osoba.

U nedavno upućenom dopisu niške Klinike za infektivne bolesti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću navedeno je da od 5. juna ponovo raste ukupan broj obolelih „sa ili bez PCR dokaza“, te samim tim „i pacijenata koji su respiratorno ugroženi“.

Niš je posle Beograda najveće epidemiološko žarište u Srbiji, a KC Niš je u jeku epidemije bio jedna od najvećih kovid bolnica u Srbiji, u kojoj je lečeno oko 3.000 pacijenata koji su bili potvrđeni ili suspektni na virus.

List Danas/Z. Miladinović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *