U „opasnosti“ da ostanu bez grejanja 7.109 stanova u Nišu [spisak isključenih objekata]

U Nišu postoji opasnost da ove zime bez grejanja ostane 7.109 stanova i 484 poslovna objekta čije skupštine stanara ili vlasnici lokala nisu platili dug „EPS Snabdevanju“ za rad podstanica za distribuciju toplotne energije. Podstanice u njihovim zgradama su već isključene, trenutno nemaju struju, a dobiće je kad plate dug EPS-u. Ispod ovog teksta možete videti kompletne spiskove zgrada koje nisu izmirile dug, a još strašnije je to što mnogi stanari ne znaju da im je grejanje za predstojeću zimu ugroženo jer plaćaju redovno račune. Kako smo izvestili jutros, mnogi potrošači plaćaju redovno sve komunalne troškove, ali pošto Skupštine stanara ne izmiruju dug EPS-u za rad podstanice, pumpe neće moći „da izbace“ energiju do radijatora.

radijator

Slobodan Maksimović, direktor Gradske toplane objavio je saopštenje u kome se povodom ove nemile situacije navodi da su u okviru isključenja električne energije ostale bez struje i podstanice čija je funkcionalnost neophodna za isporuku toplotne energije.

– Stambeni i poslovni objekti koji se toplotnom energijom napajaju sa podstanica kojima je isključena struja, neće imati ni grejanje jer je za rad toplotnih pumpi neophodno elektro napajanje. Apelujemo na Skupštine zgrada da što pre izmire svoja dugovanja za struju kako bi omogućili isporuku toplotne energije-saopštava Maksimović.

Da u Nišu ništa nije toliko komplikovano da ne može biti komplikovanije govori i činjenica koju nam građani Niša od jutros šalju, a to je da su na predviđeni broj zgrada, unazad nekoliko godina priključivane i druge novoizgrađene zgrade kod kojih „naplata teško ide“ pa mnoge skupštine stanara zato i nemaju plaćen dug za podstaničnu struju. Dobrivoje Toroman, predsednik Skupštine stanara Trg kralja Aleksandra od broja 1 do 11,  poznatijoj zgradi kao „Češalj“ u Nišu kaže da su na tu podstanicuu „prikačene“ još neke zgrade.

– Ja sam „propao“ da ubedim stanare da plaćaju tu struju i uspeo sam, ali sada za tu struju duguju oni koji su naknadno priključeni pa nam i zato preti da ostanemo bez grejanja. rešenje iz ove situacije može da se nađe samo da Grad niš propiše da se ta struja plaća uz račun za grejanje tako nećemo svi da ispaštamo zbog nekog ko jednostavno ne plaća struju za podstanice. Stvarno sam umoran od svakodnevnog objašnjavanja da nam je grejanje ugroženo, a nije mi pravo kada se izdvaja naša zgrada gde su stanari zaista revnosni oko plaćanja računa za grejanje – objašnjava Toroman.

M.S.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266