Udružena opozicija: Treće dete u porodici i predškolci moraju besplatno ići u vrtić i škole

Lista „Udružena opozicija – Srcem za Niš – prof. dr Milan Višnjić“ broj 5 kritikovala je danas „što država vraća bespravno uzet novac roditeljima za boravak dece u vrtićima, ali bez kamate“. Ljudi sa liste obećavaju da će svako treće dete u vrtić ići besplatno, ukoliko dobiju priliku od građana da utiču na gradske odluke na izborima 24. aprila.

Milan-i-Boško
prof. dr Milan Višnjić i advokat Boško Ristić

-Kada građanin duguje za neki namet državi, obavezno mu se računa kamata, a obrnuto, ne! U tome se vidi koliko je država poštena prema građanima. Da ne govorimo o tome što su bespravno uzimali više  novca roditeljima koji su budućnost Niša. Ima tu jedna zamerka, od toliko potrošenog novca, Niš opet nema dovoljno vrtića. Da li je normalno da u jednom vrtiću u centru grada, jedna vaspitačica brine o 33 dece? Nije normalno jer tu nema pravog kvaliteta u vaspitanju dece. Zato ćemo sve dati od sebe da najviše poklonimo pažnje baš toj populaciji jer oni čine nišku budućnost, oni su stub našeg grada i tim i ostalim merama nećemo im dati da razmišljaju o odlasku iz Niša – rekao je prof. dr Milan Višnjić danas na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Niša.

Advokat Boško Ristić prvi na listi za gradsku skupštinu na ovoj listi koju čine stranka Zajedno za Srbiju i Reformistička stranka kaže da Grad mora više da vodi brigu o deci.

-Kada budemo u prilici da odlučujemo o društvenim stvarima u Nišu, omogućićemo da svako treće dete u vrtić ide besplatno, bez obzira da li je vrtić „Pčelicin“ ili privatni.

Sada postoje ograničenja i samo u državnim vrtićima, treće dete ima pravo da boravi uz subvenciju Grada. Smatramo da bi trebalo ukinuti ograničenja za predškolsku decu jer sada to košta, ali uz subvenciju grada. Mi mislimo da bi Grad to trebalo da finansira, a za roditelje da bude besplatno. Ona naselja koja nemaju obdaništa, moraju to rešiti sa Gradom tako što će vlast pomoći privatna obdaništa u tim delovima grada i tako reše problem. Potpisan je ugovor sa Gradom da privatni vrtići subvencioniraju boravak dece u privatnim vrtićima, ali Grad do sada nije uplatio ni dinar vlasnicima privatnih obdaništa tako da je moguće da je to bila samo politička promocija – napominje Ristić. On kaže da će koalicija biti senzibilna prema ovom problemu i da neće doći do ovih problema koje sada imaju roditelji.

Gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *