Ustoličenje novog niškog Episkopa Arsenija

Čin ustoličenja Preosvećenog Episkopa gospodina Arsenija, novoizabranog episkopa niškog, obaviće se na svetoj Liturgiji koja počinje u 9 časova u nedelju, 13. avgusta 2017. godine, u Sabornom hramu Silaska Svetoga Duha na apostole u Nišu, saopštila je Eparhija niška.

Katalog svih episkopa niških pogledajte na sajtu Eparije niške, a u nastavku je životopis Vladike Arsenija.

Životopis Episkopa izabranog niškog g. Arsenija

Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički i izabrani niški g. Arsenije (Glavčić) rođen je 10. marta 1978. godine u Vršcu, od oca Bogdana i majke Ružice, rođene Nenadović, dobivši na krštenju ime Milomir.

Po porodičnom poreklu arhimandrit Arsenije potiče iz mesta Kovači kod Jošaničke Banje, gde je rođen njegov otac Bogdan. Majka Ružica, rođena u selu Bavanište kod Pančeva, poreklom je iz čuvene porodice Nenadovića iz Brankovine. Deda po majci Nikola potomak je Jakova Nenadovića. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu 1993. godine, odakle, po blagoslovu tadašnjeg Episkopa banatskog Hrizostoma (Stolića), odlazi u Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Školovanje u Bogosloviji završava sa odličnim uspehom 1998. godine. Odmah nakon završetka Bogoslovije, upisuje se na Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu. U toku studija dva puta je odlazio na usavršavanje ruskog jezika na Puškinovom institutu u Moskvi, 1999. i 2000. godine.

Godine 2002. Episkop banatski Hrizostom postavlja ga na dužnost sekretara Eparhijskog upravnog odbora i blagajnika Eparhije banatske. Na toj dužnosti ostaje do septembra 2004. godine. Sledeći svog duhovnog oca episkopa Hrizostoma prelazi u Eparhiju žičku gde biva postavljen na dužnost sekretara Episkopa u julu 2005. godine. Istovremeno započinje i pripremu za monaški život kao iskušenik na Episkopskom dvoru u manastiru Žiči. U septembru 2005. godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Na dužnosti sekretara Episkopa žičkog ostaje do oktobra 2006. godine kada, po blagoslovu Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, odlazi na postdiplomske studije u Grčku. Na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu upisuje se na magistarske studije na katedri za Liturgiku kod profesora Panajotisa Skalcisa.

U toku studija prima monaški postrig u manastiru Studenici, 1. avgusta 2007. godine, dobivši ime Arsenije. Na praznik Svetog proroka Ilije iste godine rukopoložen je u čin jerođakona od strane Episkopa žičkog Hrizostoma u manastiru Studenici. Dve nedelje kasnije, na praznik Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, 15. avgusta, u manastiru Žiči, Episkop žički Hrizostom rukopoložio ga je u čin jeromonaha. Nakon toga vraća se na studije u Solun, a naredne godine, na praznik Prepodobne Anastasije Srpske, 5. jula, u manastiru Studenici, proizveden je u čin arhimandrita. Magistarsku disertaciju na temu „Tipik Svetog Nikodima Arhiepiskopa srpskog“ odbranio je 29. novembra 2012. godine sa odličnom ocenom.

Nakon osvećenja novog Episkopskog dvora u Kraljevu, 15. maja 2011. godine, zajedno sa Episkopom žičkim Hrizostomom, kao pridvorni monah prelazi iz manastira Žiče u Kraljevo. Uz svog duhovnog oca ostaje sve do njegovog blaženog usnuća 18. decembra 2012. godine. Nakon upokojenja episkopa Hrizostoma nastavlja da vrši poslušanje pridvornog monaha na Episkopskom dvoru u Kraljevu. U februaru 2014. godine, na predlog administratora Eparhije žičke Njegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana, dobija blagoslov Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve za doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu.

Na redovnom prolećnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 23. maja 2014. godine izabran je za Episkopa topličkog, vikara Patrijarha srpskog. Hirotonisan je za Episkopa 31. avgusta 2014. godine u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu. Na ovogodišnjem redovnom majskom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve izabran je za Episkopa niškog. Ustoličenje Preosvećenog g. Arsenija u tron Episkopa niških biće obavljeno na svetoj arhijerejskoj Liturgiji 13. avgusta 2017. godine u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole u Nišu.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *