Uzbunjivači u Nišu i dalje nezaštićeni

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) obaveštava javnost da pojedini zaposleni u Kazeno- popravnom zavodu u Nišu (KPZ) već godinama unazad podnose skoro istovetne tužbe zbog navodnog mobinga protiv Valentine Krstić, načelnice Službe za obuku i upošljavanje u toj ustanovi i prvog niškog uzbunjivača.

laf slika
LAF – Valentina Krstić (prva s desna)

Prema informacijama kojima raspolažemo, tužbe za mobing protiv nje podnose bliski saradnici funkcionera i službenika KPZ-a Niš na čije je nezakonito postupanje ona ukazivala.

Sadržina svih tužbi veoma je slična, a optužbe koje se navode u njima gotovo su identične, tako da se traženje informacija ili kontrola rada, na koje je Krstićeva obavezna kao načelnica u ovoj specifičnoj ustanovi, po pravilu kvalifikuju kao “praćenje” i “zastrašivanje“ zaposlenih. Od ukupno tri tužbe zbog mobinga koje su podnošene jedna za drugom od 2011. godine dve su odbačene kao neosnovane, dok je postupak po poslednjoj tužbi u toku.

Po dostupnim podacima, od više od deset slučajeva na koje je ona godinama ukazivala nadležnim organima zbog sumnje u zloupotrebe, do sada nijedan nije sudski okončan.

Valentina Krstić je dobila status uzbunjivača od Agencije za borbu protiv korupcije nakon što je bila izložena pritiscima i šikani zbog ukazivanja na nepravilnosti i zloupotrebe u KPZ-u Niš. Početkom 2013. godine bila je suspendovana, a potom vraćena na posao nakon zajedničke reakcije niškog Centra za ljudska prava, BIRODI-ja, Agencije, Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, OEBS-a i Ministarstva pravde.

Već duže od godinu dana ona je koordinatorka niškog LAF-a.

Njen slučaj je jedan od brojnih indikatora teškog položaja u kojem se još uvek nalaze uzbunjivači u Nišu i Srbiji. Oni su i dalje izloženi pritiscima, mobingu, pretnjama, ucenama, odmazdi, te disciplinskim ili sudskim postupcima zbog kojih se dogadja da postaju “okrivljeni”, umesto onih na koje ukazuju zbog sumnje u njihove zloupotrebe.

LAF zbog toga poziva policiju, tužilaštvo, pravosuđe i druge nadležne organe da ozbiljno i efikasno procesuiraju slučajeve na koje uzbunjivači ukazuju, što do sada nisu činili.

Bez namere da utiče na njihov rad, LAF poziva sve nadležne organe i na razvijanje i jačanje senzibiliteta za mesto, ulogu i značaj uzbunjivača. U državi u kojoj sistemska korupcija predstavlja kompleksan fenomen sa ozbiljnim štetnim posledicama po čitavo društvo, izuzetno je važno podržati spremnost građana da u dobroj veri javno ukažu na korupciju, rizikujući pri tom da izgube posao ili trpe druge štetne posledice.

Podsećamo da je zaštita prava uzbunjivača i jedna od mera u Lokalnom planu za borbu protiv korupcije koji je pre više od tri godine jednoglasno usvojila Skupština grada Niša. U cilju njene realizacije, LAF se već mesecima zalaže za osnivanje nezavisne gradske Kancelarije za pravnu podršku građanima koji ukazuju na korupciju, što su gradski organi podržali verbalno, ali ne i stvarno. Od ove ideje nećemo odustati jer društveno koristan angažman, kao igradjanska hrabrost uzbunjivača moraju dobiti što veću pažnju, pomoć i zaštitu.

Lokalni antikoripcijski forum

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266