Za problem biciklista u Nišu ima rešenja

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Goran Jovanović, predsednik Niške saobraćajne unije

GoranNa Javnom konkursu kompanije NIS a.d. Novi Sad, u okviru dugogodišnjeg programa podrške gradovima i opštinama „Zajednici zajedno“, Udruženju „NIŠKA SAOBRAĆAJNA UNIJA“ (u daljem tekstu: Udruženje) je za 2014. godine odobren projekat „Promovisanje biciklističkog saobraćaja rešavanjem problema parkiranja bicikala u Nišu“. Ugovor između Grada Niša, kompanije NIS a.d. Novi Sad i Udruženja, vredan 250.000,00 dinara, potpisan je 04.07.2014.god.

Postojeći parking držači tzv. “češljevi“ koji su prisutni na pojedinim mestima u gradu, nalaze se u potpuno zapuštenom stanju. I ne samo to, takav tip parking držača je davno prevaziđen jer se za njega bicikl pričvršćuje samo prednjim točkom što dovodi do oštećenja točka i do lakše krađe bicikala. Zbog svega toga, jedna od čestih pojava u gradu je vezivanja bicikala za urbani mobilijar, stubove rasvete, stubove saobraćajnih znakova i sl. U projektima koje je grad vodio proteklih godina, izgrađeno je ili rekonstruisano nekoliko gradskih bulevara na kojima su izgrađene biciklističke staze. Međutim, proces izgradnje ovih staza nije pratio proces postavljanja bilo kakvih parking držača.

cesljevi

Iz tog razloga došli smo na ideju da sprovedemo projekat opremanja 20-tak lokacija u širem centru Niša sa ukupno 87 savremenih parking držača za 174 bicikala.

Radi se o parking držačima u obliku slova „P“ koji omogućuju jednostavno i uredno parkiranje različitih tipova i veličina bicikala uz veću zaštitu od krađe nego kod „češljeva“. Naime, kod ovih parking držača moguće je vezivanje rama bicikla na više mesta.

Ovaj tip parking držača je izveden kao individualni (za 2 bicikla) i kao grupni (za 8 bicikala). Osnovne odlike, u obe varijante, su: visoka otpornost na oštećenja i atmosferske prilike i jednostavnost pri održavanju.

Parkirališta za bicikle predviđena su na prostoru centralne gradske opštine-Medijana, u zonama atrakcije tj. u blizini administrativnih, poslovnih, trgovačkih, obrazovnih i kulturnih ustanova u  gradu.

Od samog početka realizacije, Grad Niš je uzeo aktivno ulogu u projektu, uspešno rešavajući sve administrativne prepreke i pitanja na relaciji između pojedinih gradskih uprava i Opštine Medijana.

Kako je projekat stigao do završne faze, u toku je postavljanje i obeležavanje parking držača. Ovaj posao izvodi JKP Gorica po nalogu i uz nadzor Direkcije za izgradnju grada Niša, koja je od samog početka prepoznala značaj ove ideje i odlučila da, u skladu sa svojim budžetskim mogućnostima i u domenu svojih poslova, značajno pomogne u realizaciji ovog projekta.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266