Aeropolen ume da napravi alergijske probleme građanima Panteleja

Naselje Pantelej u Nišu je opasano prelepom vegetacijom, ali jedna od stvari koja ume građanima da stvori mnogo alergijskih problema je prisustvo aeropolena. Merenje aeropolena odnosno polenovih zrna po kubnom metru stvaraju četinarske i drvenaste biljke, a u ovom naselju najviše problema zadaju breze i topole.

Naočigled bezazlen problem, ali Pantelejci neretko zbog ovih polenovih zrna imaju dosta problema zato su ove dve biljke odnosno njihova stabla sve ređe sade.

Na gradskom sajtu u Nišu može se videti koncentracija polenovih zrnaca u vazduhu kao i prognoza tako da građani mogu da se informišu o zastupljenosti ovih uzročnika alergena.

Stručnjaci u svetu pa i ovde kod nas su merne jedinice aeropolena zasnovali na bojama semafora. Tako se žutom bojom obeležava niska koncentracija, žutom umereno visoka i crvenom visoku koncentraciju.

Pantelej je fantastičan za život, ali u proleće krene taj povetarac da raznosi polen i pola naše ulice kija i kašlje. Dobro to traje mesec dana, ali ponekada prozore ne možemo da otvorimo jer tačno osetimo miris raznog cveća – kaže nam Ljiljana Krajičić, jedna od stanovnica Borske ulice.

Niš, pa i Pantelej, mogu da se pohvale da nemaju problema sa ambrozijom, biljkom sa kojom imaju mnogo problema Beograd, Novi Sad i deo Vojvodine.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanja Gradske opštine Pantelej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *