Arheološko nalazište Medijana otvoreno nakon 10 godina renoviranja

Nakon deset godina renoviranja i uloženih 185 miliona dinara, arheološko nalazište „Medijana u Nišu konačno je otvoreno za javnost. Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je renoviran lokalitet u prisustvu episkopa Niškog G. G. Arsenija i gradskih zvanica i istakla da je cilj da se mlađe generacije upoznaju sa bogatom istorijom ne samo ovog grada, već i čitave Srbije i svetske civilizacije.

Ovo je pravi način da obeležimo kraj godine. Deset godina zajedničkog rada Vlade Republike Srbije, na čelu sa Ministarstvom kulture i Grada Niša, ali pre svega Narodnog muzeja“, rekla je ministarka kulture Maja Gojković i istakla da je sa direktorkom Narodnog muzeja Niš Vesnom Crnoglavac razgovarala o narednim koracima koji podrazumevaju i osvetljenje „Medijane“ što bi stvorilo uslove za održavanje određenih kulturnih manifestacija u večernjim satima.

Projekat je podržala Vlada Republike Srbije, Ministarstvo kulture, Gradska uprava Niša i Narodni muzej Niš. Arheolozi, stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i arhitekti radili su zajedno kako bi se nalazište spremilo za javnost.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izrazila je zadovoljstvo otvaranjem „Medijane“ nakon 10 godina renoviranja i najavila podršku u budućem projektu izgradnje zgrade Muzeja u gradu.

Ukoliko ste ljubitelj istorije i arheologije, obilazak arheološkog nalazišta „Medijana“ sada će biti nezaboravan. „Medijanu“ možete posetiti od 10 do 15 sati, a ulaz je do kraja godine besplatan. Sa redovnim radom arheološko nalazište „Medijana“ nastavlja nakon božićnih praznika i kako je najavljeno biće otvoreno za posetioce tokom cele godine, a cena ulaznice je 200 dinara.

Gradjanin.RS / D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *