Arhitekta Aleksandar Medvedev dobio spomen-tablu na zgradi Skupštine grada Niša koju je projektovao

Spomen-tabla posvećena čuvenom arhitekti Aleksandru Medvedevu, svečano је otkrivena na zgradi Skupštine grada, koju je Medvedev i projektovao, a čija je izgradnja počela davne 1939. godine. Inicijativu je podneo njegov sin Mihail Medvedev, koji kaže da je ideja njegovog oca bila da to najpre bude zgrada za potrebe Šegrtskog doma.

Čuveni ruski arhitekta obeležio je modernu Niša i njegove okoline tridesetih godina 20. veka. Medvedev je zgradu projektovao 1939. godine ali za potrebe Šegrtskog doma sa dečjim obdaništem. Nadležni u niškoj opštini su ipak odlučili da promene originalnu namenu zgrade, pa je Medvedev, kako kaže njegov sin Mihail, morao da je prilagodi za potrebe gradskog poglavarstva Niša. Do početka Drugog svetskog rata izvedeni su samo grubi radovi, a zgrada je završena 1948. i u nju se odmah uselio Gradski narodni odbor.

„Pre desetak godina sam pokrenuo inicijativu kao potpredsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva, da se na mnogim zgradama koje su gradili ruske arhitekte postave table. Takva tabla postavljena je na pozorištu, a potrebno je postaviti jednu i na Ćele-kuli. Takvih zgrada je mnogo, jer je u Nišu bilo tridesetak ruskih arhitekata u to vreme“ – kaže Medvedev.

Aleksandar Ivanovič Medvedev rođen je 1900. godine u Melitopolju, u tadašnjoj carskoj Rusiji, u porodici koja je imala devetoro dece. Studije arhitekture upisao  je na Tehničkom fakultetu u Harkovu, ali ih je zbog revolucionarnih sukoba prekinuo. Nastavlja ih na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu, završava 1929. godine, a zatim odlazi u Banja Luku, gde je bio nadzornik za izradu više značajnih objekata.

Sa porodicom se seli 1935. godine u Niš i otvara privatni projektni biro. U tim godinama u Nišu već radi nekoliko ruskih arhitekata Julijan Djupon, Vsevolod Tatarinov, Anatolij Leonidovič Rusijan, Pavel Vasiljevič Krat, Mihail Aleksandrovič Aristov, Pavle Liler. Arhitekta Julijan Djupon, koji je studije završio do revolucije u Sankt Peterburgu, upoznajući se sa Aleksandrom Medvedevim izrazio je zadovoljstvo što predaje štafetu arhitekture Niša u ruke mladog arhitekte.

Prema sačuvanoj evidenciji u periodu od 1935-1939. godine Medvedev je isprojektovao više od stotinu vrlo različitih privatnih i javnih objekata, od kojih je većina izgrađena pre rata. Penzionisao se 1964. godine nakon više od 40 godina aktivne službe, a umro 3. januara 1984. godine.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *