Atmosfera Nišvila se već oseća u gradu – večeras sećanje na Šabana Bajramovića

Iako Nišville Jazz festival zvanično počinje 13. avgusta na glavnim binama u Tvrđavi još danas se u gradu oseća ona festivalska atmosfera. Prema programu koji će se danas zbiti u Nišu, slobodno se može reći da je festival već počeo. Svi posetioci će danas moći besplatno da prisustvuju na nekoliko događaja, a šta sve mogu da posete može se videti u današnjoj satnici festivala.

tvrđava 2014-dan-1
arhivska fotografija Nišvil tima

U grad je, inače, pristiglo 400 volontera, Tvrđava je krcata omladine u narandžastim majcama, svi užurbano jure da se postave bine. Niš zaiusta diše drugačijim plućima kada se ovaj festival održava u gradu.

SATNICA – UTORAK, 11. AVGUST:

Salon 77
19:00– Otvaranje izložbe fotografija Davorina Dinića, “Senke starog Niša”
19:30 – Otvaranje izložbe “Viki voli Zemlju – Wiki Loves Earth – WLE”, fotografije sa konkursa Wikimedie

RIVER STAGE (amfiteatar na keju)
20:00 – “Nišville Jazz Teatar” – Novobeogradska nova scena “Razdeljak”
21:30 – Etno Grupa “Iva” (Doboj)
22:45 – Šaban Bajramović Tribute Band (SRB)

nisvil4

Nišville 2015: Izložbe

U sklopu pratećih programa Nišvilla 2015, kao i prethodnih godina, biće održano više izložbi fotografija i stripa.

U novom izložbenom prostoru „Barutana“ u Tvrđavi, Nišville ima čast da predstavi legendu niške fotografije i jednog od retkih ( a možda i jedinog) fotoreportera koji je fotografisao sva izdanja Nišvilla – „poslednjeg niškog cara“ – Dušana Mitića Cara i njegovu izložbu fotografija: „Carski rez – Nišville, prvih 20 godina“. Ovom izložbom će „Barutana“ i fromalno biti „puštena u rad“! Za one kojima je njegov opus manje poznat – D. M Car preferira svoju „dajdžest“ biografiju iz pera Gorana Stanković: „Rođen 1953. da bi fotografisao. Ne slika svadbe i ispraćaje. Preferira life/magnum fotografiju. Neoženjen. Politički neopredeljen. Pije rakije bez vode. Slaže se sa Robertom Kapom da je samo objavljena fotografija završena fotografija. Voli crnobelu, jedva podnosi kolor fotografiju. Radi za različite tiražne novine. Protiv svoje volje objavio crno-belu knjigu rok fotografija Knjiga ritma 1991. godine, zatim preterano luksuznu fotomonografiju Niš – grad na snovima 1995, te bibliofilsku knjigu Knjiga bede, u pedeset i jednom primerku 2001. godine. O izložbama i objavljenim fotografijama baš i nema evidenciju. Zato čuva sve negative koje je ikada snimio“. Otvaranje izložbe je zakazano za sredu, 12. avgust u 19 sati.

Nisvil1
Radovi na postavljanju bina i osvetljenja idu po planu

Ove godine će u sklopu Nišvilla biti održana i Striporama – međunarodni festival stripa i pop kulture koji organizuje striparnica Južni Darkwood iz Niša uz pomoć Nišville Jazz Festivala. Na festivalu će gostovati neki od najpoznatijih domaćih i inostranih strip autora koji rade za najpoznatije svetske strip izdavače, kao što su Branislav Bane Kerac, Rajko Milošević Gera, Dražen Kovačević, Mirko Čolak, Esad Ribić i Stevan Subić, zatim scenarista Marko Stojanović i strip teoretičar (široj javnosti poznatiji kao muzičar) Marko Šelić Marčelo. U press centru Nišvilla, tim povodom že biti izložena strip postavka Rajka Miloševića Gere, koja će biti otvorena u četvrtak, 13. avgusta u 18:00.

U Salonu 77 biće postavljena izložba Davorina Dinića „Senke starog Niša“ – rezultat istraživanja protoka vremena i njegovog neumitnog uticaja na naše živote i okolinu kroz spajanje fotografija starog Niša sa fotografijama načinjenim u današnje vreme. Oživljavanje prošlih vremena na ovakav način, nas čini neposrednim činiocima sopstvene istorije, koja nam inače uvek beži svojom apstraktnošću, i čini da svoje okruženje poštujemo na jedan drugačiji način a svoj život vrednujemo makar za nijansu više… Otvaranje izložbe je u utorak, 11. avgusta u 19 sati.

U utorak, 11. avgusta, za 19:30, na prostoru kod “Midnight Jazzdance” bine, zakazano je otvaranje izložbe fotografija „Viki voli Zemlju” – najboljih radova sa istoimenog konkursa fotografija zaštićenih prirodnih dobara naše zemlje, kao deo međunarodnog takmičenja u kojem je učestvovalo 26 zemalja. Na konkurs je stiglo preko 800 fotografija, a najbolje je odabrao stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je Vikimedijom Srbije, suorganizator ovog projekta. Foto-konkurs „Viki voli Zemlju”, kao i druge projekte Vikimedije Srbije i Vikipediju na srpskom jeziku predstaviće Ivana Guslarević, menadžer komunikacija Vikimedije Srbije.

nisvil2
Danas se ubrzano radi na postavljanju scene

Volonteri obeležavaju dan mladih

Obaveštavamo Vas da ćemo u okviru volonterskog programa Internacionalnog JAZZ festivala Nišville 2015 obeležiti Međunarodni dan mladih 12. avgusta 2015. godine sa početkom u 10 sati na prostoru niške Tvrđave preko puta galerije Salon 77. Volonteri Nišvila će vežbati sa Fitnes Revolucijom – oficijalnim kros fit trening timom iz Niša i na taj način ukazati na značaj rekreacije, fizičkog vaspitanja i sticanja zdravih stilova života kod mladih.

nisvil3
Volonteri ispunili grad i Tvrđavu

Nišville je ove godine angažovao 400 volontera koji dolaze iz gradova Srbije, regiona, kao i velikog broja drugih zemalja. Mladim volonterima će se obratiti u ime grada Milan Pešić, gradski većnik za omladinu i sport, kao i Marjan Cvetković, vođa volonterskog tima festivala, inače predsednik UO Krovne organizacije mladih Srbije.

Gradjanin.rs

1 Comment

  1. Nista nije lepse od grada prepunog omladine, akcije, sporta i prave muzike. Divno je sto 400 mladih iz raznih gradova uziva u gostoprimstvu pravih organizatora. Svaka cast za originalnu ideju javnog treninga tima „Fitnes Revolucija“. Glavne dozivljaje uz dzez muziku tek cekamo narednih dana. Nisvill postaje veliki brend. I razlog vise da volimo svoj grad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *