Bankarski lobi poklek’o pred protestom advokata (foto)

Preko 200.000 građana koji su na sudu dobili pravo na naknadu troškova za podignute kredite, a koje su im banke proitivpravo uračunavale, za sada neće morati da vraćaju taj novac s kamatom.

Ovo su sprečili advokati širom Srbije koji su najavili i održali protest danas u 14 časova, priotiveći se odlukama Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine republike Srbije koji je hteo da izglasa izmenu Zakona o parničnom postupku, odeljak o obligacionim odnosima odnosno da predloži drugačije tumačenje istiog zakona? Ta tačka je danas povučena sa zasedanja odbora.

Sigurno da niko ne može da potvrdi ili demantuje da je grupa bankara insisturala na ovoj promeni zakona zbog svoje dobiti, ali sam karakter izmena govori da je tu bilo pritisaka ili nečeg drugog na relaciji banke – odbor.

To drugačije tumačenje zakona je imalo za cilj da opravda bankama zaračunavanje dodatnih troškova tako da ne samo da bi oni od danas bili naplaćivani nego bi svi oni koji su ih naplatili morali da vrate novac s kamatom.

U parku ispred niške Palate pravde okupilo se od 200 do 300 advokata.

Biljana Branković je rekla da povlačenje drugačijeg tumačenja istog zakona nije pobeda advokata već građana koje oni zastupaju.

Predlog takozvanog autentičnog tumačenja jeste danas povučen iz odbora, ali mi nećemo stati jer će to biti tema i u narednom periodu. Da je danas izglasana ta promena. To bi značilo da bi se svi pravosnažno dobijeni procesi građana bili ponovo na sudu jer bi banke tražile nazad svoja potraživanja. Građani bi sigurno izgubili sve parnične postupake bankarskih predmeta koji su sada u toku. ta izmena bi podrazumevala da vi na primer ne možete da tužite banku, ako smatrate da vam duguje 1.000 dinara nego bi se stavio neki limit za tužbu dok svi ne bi imali osnovno pravo da traže nagnadu – kaže Brankovićeva. Ona je rekla da se protest ipak održao jer šalju poruku da „se zakoni ne mogu menjati na ovaj način i „na mala vrata“.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *