Belgijski novinari i niški FROS pomažu majci četvoro dece

Slučaj Eme Beriše(25) uzdrmao je javnost u Belgiji jer je ona prema tvrdnjama tamošnjih medija izbačena iz te zemlje sa četiri maloletna deteta na, kako navode, nezakonit način. Za taj slučaj se ovih dana zainteresovala državna televizija iz Belgije koja je u mahali zajedno sa niškim prijateljima jedva našla kuću gde Esma živi.

Zbog toga je krajem oktobra kontaktirano udruženje Federacija romskih osnovaca i srednjoškolaca (Fros), a prvi čovek i poznati niški muzičar, Nebojša Saitović povezao ih je sa Esmom koja pod kiriju danas sa decom živi u romskoj mahali u Nišu.

Kariman Alijević Manča, član saveta za ljudska i manjinska prava u Skupštini grada Niša posredovao je takođe pored Saitovića da se televizijska ekipa dođe do ove siromašne porodice koja živi u izuzetno oskudnim uslovima.

Esma se udala sa 15 godina u Belgiji i imala je papire za boravak, ali se tu nešto iskomplikovalo tako da su ih jednog dana uveli u avion i vratili u Srbiju. Esma, na žalost, ne zna srpski jezik jer je s Kosova, ne zna ni gde bi trebalo da upiše decu u školu, ne zna gde bi trebala da podnese neka dokumenta za socijalnu pomoć jer sad živi bez sredstava. Reč je dakle o vrlo specifičnom slučaju tako da su belgijski novinari prešli hiljade kilometara da bi čuli i njenu stranu – priča nam Alijević.

Nebojša Saitović kaže da će svakako da pomogne ovoj jadnoj ženi koju je život naterao na teško siromaštvo.

Potrebno je da se situacija iskristališe oko njenog ostanka ili povratka u Belgiju. Njena advokatica, a i mediji rade intenzivno na tom slučaju. Do tada ćemo svakako pomoći i oko upisa dece i novčano koliko možemo. Zaista sam zadivljen odlukom novinara iz Belgije da naprave tolike troškove da bi uradili priču o jednpom malom čoveku, u ovom slučaju ženi i ispunili profesionalni zadatak – ističe Saitović.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *