Besedom: Zašto je Sveti Sava moderan, obeležena Svetosavska akademija na Filozofskom fakultetu

Pod sloganom „Savinim stopama ka Savinom izvoru“ u organizaciji Departmana za srbistiku, na Filozofskom fakultetu u Nišu obeležena je Svetosavska akademija. Besedom „Zašto je Sveti Sava moderan“, profesor i domaćin slave Mihailo Antović pokazao je sveprisutnost i uticaj dela i života Svetog Save na moderno društvo.

Kada pomislimo na Svetog Savu i neku svečanu akademiju najčešće se vezujemo za činjenice iz njegovog života, plemenito poreklo nezainteresovanost za vlast, bekstvo od svetog života, autokefalija crkve, prvo srpsko zakonodavstvo. Ovim rečima svoju besedu započeo je Mihailo Antović, profesor na departmanu za anglistiku.

Ipak koliko su život i delo Svetog Save širi od toga i koliko mogu da imaju veze sa našim današnjim životom, bila je glavna tema besede.

U duhovnom smilu vernik, konstantno radio na osvešćivanju svog života, na mukotrpnom procesu samopopravljanja na onome što pravoslavna tradicija zove „eoza“ tj. oboženje. U pitanju je postepeni rad na odbacivanju zla kako bi se zadobilo metafizičko spasenje i večni život. Teško da ima boljeg prototipa Srba za jedan takav podvig kao što je to Sveti Sava, a tema spasenja ovostranog i onostranog uvek je moderna.“ – rekao je Antović u besedi.

Takođe kako kaže u akademskom smilu Sveti Sava dao je mnogo našim današnjim društvenjačkim disciplinama. Teologiji, istoriji, pravnim naukama, nauci o jeziku.

Manastiri, centar ovdašnje pedagogije a onda i socijalnog rada. Šta je bio obrazovani monah koji je istovremeno stvarao i crkvu i državu nego vešti psiholog i sociolog a ponekad i stručnjak za odnose sa javnošću kada je mora da ubeđuje Vizantijskog cara i njegovu svitu.“ – istakao je Antović.

Dodaje da je Sveti Sava dao mnogo i kognitivnim naukama i pokazao kako da koristimo um da spoznamo svet oko nas. Saznanje, osećanje i motivacija i njihovo jedinstvo su utkani u rana učenja Svetoga Save.

U okviru svečanosti podeljene su i Svetosavske nagrade učenicima srednjih škola i gimnazija. Nagrađeni su najbolji literarni radovi o Svetom Savi.

Program ovogodišnje akademije pripremili su nastavnici i saradnici Departmana za srbistiku uz tehničku pomoć studenata Master studija komunikologije, a u saradnji sa aktuelnim i bivšim studentima Filozofskog fakulteta i gostima sa Fakulteta umetnosti i Ženskim akademskim horom Studentskog kulturnog centra.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *