Bulevarci ogorčeni: Rekonstrukcija toplovoda kasni pa im dojadili bageri i rupe

Iako je, kako je najavljeno pre više od mesec dana, rekonstrukcija gradskog toplovodnog sistema iza TC „Zona 3“ na Bulevaru Nemanjića u Nišu, trebalo da bude već završena, „haos među blokovima“, kako ga karakterišu ovdašnji stanari i dalje traje. Zelenila gotovo da više i nema, prolaznici se i dalje spotiču o cevi koje su, umesto u i dalje na zemlji, a višemesečna jagma za parking mestom, za mnoge Nišlije iz ovog kraja Grada postala je agonija.

Buldožeri, majstori koji pokušavaju da zatrpane iskopine vrate u „prvobitno stanje“, toplovodne cevi koje još nisu postavljene na svoje mesto i konstantna buka, za one koji žive u blokovima u ulicama Pariske Komune i Branka Krsmanovića, postali su, kako ih opisuju građani, užasna svakodnevnica. Osim što im je, žale se, umnogome poremećen kvalitet života, radovi koji mesecima traju skroz su upropastili i izgled međublokovskog prostora.

Pa pogledajte na šta liči ovaj cirkus, pa ovo je strašno, ništa nije kako je izgledalo, što je u normalnim gradovima i zemljama osnovni preduslov kada nešto radite, jer ovo što su oni pokušavali da betoniraju i „zamazivali“, neće da potraje ni do prve zime, a izvođači znaju da se bune i upućuju nas na njihove nadzorne organe, koji da budem iskrena, ne znam u šta gledaju, ogorčena je Milena Ilić, koja u ulici Pariske Komune živi poslednje dve decenije.

Osim što su u negodovanju, među najglasnijima „lokalni“ momci, koji su na terenu između zgrada svakodnevno igrali basket i bavili se sportom, što je, navode, pitanje da li će i kada opet moći, na ivici nerava su posebno vozači, koji se vć dugo na razne načine dovijaju gde da ostave svoje ljubimce na četiri točka.

Pa ovo je stvarno prevršilo svaku meru, rekoše trajaće kratko, pa mi ćemo uskoro početi da se po drveću penjemo automobilima čoveče, jer nebrojeno puta ustaneš, a oni ti „ogradili“ crvenom trakom vozilo, pa ne znaš ni da li smeš da ga pomeraš, a i komšije koje žive malo dalje odavde se bune jer parkiramo ispred njihovih zgrada, i samo se pitamo dokle će ovo trajati, pa na Zapadu bi to bilo gotovo za nedelju dana, pita se Goran.

Ipak, u rukovodstvu Toplane kažu da nema razloga za nervozu i da će sve biti ubrzo gotovo, što su ,podsećamo, rekli i sredinom juna kada su kao krajnji datum, s obzirom na to da je došlo „do proklizavanja rokova“ planirali prvu nedelju jula.

Ubrzano se radi i uveravam vas da je ta rekonstrukcija bila neophodna zbog dotrajalosti toplovoda, a i kada ćemo da se pripremamo za grejnu sezonu ako ne sada, tako da razumem stanare jer smo im malo poremetili navike ali kada sve bude završeno, a kasni se jedno desetak dana iz razloga tehničke prirode i ne našom krivicom, radnici će sve vratiti na svoje mesto i sve će izgledati kao i pre radova jer im je to i obaveza, te zbog toga imamo i fotografije pređašnjeg stanja, istakao je Predrag Milačić, v.d. direkotra JKP „Gradska Toplana“, koji je ujedno potvrdio i da je primio dopis Skupština stanara i odmah im na isti odgovorio.

Inače, podsećanja radi, radove na rekonstrukciji su pre nekoliko nedelja obišli i čelnici niške lokalne samouprave, kada su tom prilikom, podsetili nišku javnost da više od tri decenije nije ništa rađeno na toplovodnoj mreži, kao i da će ova investicija vredna oko 80 miliona dinara, kojima bi trebalo da bude zanovljeno skoro tri kilometra mreže, umnogome značiti i Nišlijama i Gradu.


Preko rekonstrukcije do novogradnje

Ipak, u javnosti se i pored navedenih razloga od strane gradskog i rukovodstva Toplane, kao glavni razlog izmeštanja i promene toplovodne infrastrukture, pojavila i informacija da se svi radovi obavljaju kako bi „nekome od glavešina“ bila omogućena gradnja na slobodnoj parceli zemljišta između okolnih zgrada. Međutim, niko od nadležnih do sada nije niti potvrdio niti odbacio mogućnost da će na toj lokaciji biti podignut objekat, ali su svakako odbacili pređašnje navode, ocenjujući ih kao „zlonamerne glasine“.


N.Marković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *