Deca nisu bezbedna na dečijim igralištima u Nišu (foto galerija)

Vođeni time da su deca naše najveće bogatstvo i da je njihova bezbednost na prvom mestu, roditelji okupljeni u neformalnoj grupi „Mesto za roditelje iz Niša“ (FB grupa koja okuplja preko 1700 roditelja iz Niša) su u toku leta prikupljali fotografije i informacije o polomljenim i nefunkcionalnim mobilijarima dečjih igrališta na teritoriji Grada Niša.

160908-igralista-u-nis

Prikupljeni su podaci sa preko 20 dečjih igrališta, i na osnovu njih je napravljen presek trenutnog stanja dečjih mobilijara u Gradu i set preporuka Gradu i nadležnim institucijama u vezi funkcionalnosti i bezbednosti mobilijara.

Zbog svega gore navedenog je organizovan okrugli sto gde je neformalna grupa roditelja kao organizator sa roditeljima, predstavnicima zainteresovanih organizacija, medija i gradskih i opštinskih vlasti i nadležnih institucija podelilo zapažanja i informacije do kojih je došao, i gde su razmenjene ideje i znanja i uložen napor sa ciljem stvaranja boljih, kvalitetnijih i bezbednijih uslova za igru naših najmlađih sugrađana.

160908-igralista

Na okruglom stolu je Milan Stefanović, inicijator akcije, u ime organizatora dao sledeći presek trenutnog stanja:

 1. Igrališta nisu funkcionalna. Većina igračaka (Ljuljaške, klackalice isl.) ispod kojih se nalazi gola zemlja su neupotrebljive od blata posle prve kiše. Igrališta uglavnom nisu osvetljena pa je njihova upotreba onemogučena sa prvim mrakom. Igrališta uglavnom nemaju hladovinu (zasade drveća isl) tako da je većina igračaka neupotrebljiva preko dana kada je jako sunce. Igrališta nemaju prateći mobilijar kao što su kante za otpatke (rezultat đubre na igralištima), klupe za roditelje, ogradice isl.
 2. Igrališta nisu bezbedna. Najveći problem u okviru bezbednosti predstavlja nedostatak gumenih podloga, kojih nema skoro ni na jednom igralištu u Gradu (postoje isključivo na par igrališta koja su opremali privatni donatori), tako da se često ispod igračaka nalazi goli beton što ugrožava bezbednost dece, pogotovo ispod tobogana, ljuljaški isl. Polomljene igračke su takođe ozbiljan bezbedonosni problem, gde šipke, ekseri i šrafovi vire na sve strane i ugrožavaju bezbednost dece. Ni jedno igralište nije ograđeno pa dodatnu opasnost po decu predstavljaju životinje lutalice, i njihov izmet pošto nesmetano mogu da obavljaju nuždu u pesku za igru i pored igračaka.
 3. Igrališta su polomljena. Veliki broj mobilijara, ljuljaški, klackalica je polomljen i nije za upotrebu. Polomljene igračke često predstavljaju opasnost po zdravlje dece koja ih koriste, ruže grad i smanjuju mogućnost dece za kvalitetno provođenje vremena.
 4. Igrališta nisu ravnomerno raspoređena po Gradu. U nekim naseljima imamo dečje mobilijare na 100m, a u nekim naseljima nemamo ni jedan mobilijar pa samim tim deca iz tih naselja i nemaju gde da se organizovano igraju. Iz ovoga se dolazi do zaključka da ne postoji neki urbanistički plan za postavljanje dečjih mobilijara niti se ispituje potreba na terenu, već se to više radi stihijski.
 5. Igrališta nisu održavana. Veoma čest problem kod mobilijara je da je urastao u travu, da se ne čisti redovno isl.
 6. Igrališta nisu rađena po standardima. Iz svega gore navedenog je očigledno da igrališta nisu rađena po određenim standardima ni sigurnosti ni kvaliteta. Obilaskom igrališta za decu u okolini (Bugarska, Novi Sad, Beograd isl) došli smo do zaključka da se igrališta prave od drugih materijala (drvo i tvrda plastika a ne metal), sa gumenim podlogama, bezbedonosnim ogradama i pratećim mobilijarom. Ovo nam kaže da firme koje dobijaju na tenderima poslove izrade igrališta u gradu za tu izradu dečjih mobilijara ove standarde nemaju, ne primenjuju ili nemaju potrebu da ih ispunjavaju sobzirom da naručioc radova (Grad, Opštine isl.) to od njih ne traži.

Na osnovu gore iznešenih informacija roditelji su dali sledeče PREPORUKE:

 • Da se u organizaciji Grada napravi radna stručna komisija koja će detaljno ispitati stanje postojećih mobilijara i potrebe dece za dodatnim, posebno u naseljima u kojima ih nema. Da u tu radnu komisiju uđu i predstavnici roditelja i udruženja građana kao direktni korisnici mobilijara.
 • Da se konsultuju eksperti u vezi neophodnih minimalnih standarda koje dečji mobilijari u Nišu moraju da imaju, i kad je u pitanju bezbednost, i izgled, i funkcionalnost.
 • Da se svim gradskim institucijama, gradu, opštinama, privatnim donatorima da obavezujuča preporuka-odluka koje standarde moraju da ispoštuju pri održavanju postojećih i izgradnji novih mobilijara na teritoriji grada. Da se uvedu (ukoliko nisu do sada) obavezni atesti.
 • Da se budžet za održavanje postojećih i izgradnju novih mobilijara radi na osnovu realnih potreba i procena komisije, a ne na osnovu nagađanja i slobodne procene.
 • Da postoji jasno istaknut broj telefona odgovorne institucije na svakom dečjem igralištu u gradu gde roditelji mogu blagovremeno da prijave kvar, polomljenu igračku ili neku drugu anomaliju ili problem.
 • Da Grad napravi dogovor sa predstavnicima policijske uprave u Nišu i sa predstavnicima komunalne policije da njihovi zapošljeni redovno obilaze dečja igrališta, pogotovo noću, pošto u tom periodu dolazi do najvećeg broja lomljenja mobilijara od strane nesavesnih građana.
 • Da se uvede video nadzor ovog javnog dobra svuda gde je to moguće.

Okruglom stolu je prisustvovalo preko 20 predstavnika nadležnih institucija, Grada Niša i Gradskih Opština. Svi su pozdravili i podržali inicijatvu roditelja i bili saglasni da po pitanju dečjih mobilijara u Gradu vlada veliki nemar, neorganizovanost i da nisu jasne nadležnosti.

Ne postoji gradska strategija po ovom pitanju, planski okvir, mobilijari se često stavljaju na pogrešne lokacije, a u gradu vlada veliki vandalizam koji ni Policija ni Komunalna policija u potpunosti ne mogu da kontrolišu pa je zato veliki broj mobilijara i oštečen.

Takođe su sredstva koja su za ovo pitanje od strane Grada i Opština nedovoljna. Gradski većnik Igor Vojinović je predložio formiranje javne grupe koja bi se u narednom periodu ozbiljno pozabavila ovim problemima. Svoje mišljenje i informacije su podelili i predstavnici Opština Niška Banja, Pantalej, Medijana, a i predstavnici JKP Parking Servis, JKP Medijana, komunalne policije, PU Niš.

Inicijalni odbor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *