„Desankin sms servis“ – originalna aplikacija za veću bezbednost đaka

U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Čokotu nađeno je originalno rešenje kako preko aplikacije za telefon, tablet ili računar da roditelji imaju bolji uvid u kretanje i obrazovanje svog deteta. Roditelji su se veoma obradovali uvođenju ovakvog sistema obaveštavanja i smatraju da će se osećati sigurnije kada znaju da će ih škola automatski obavestiti ukoliko su dete poslali u školu, a ono se tamo nije pojavilo. Jedan od bitnih razloga za uvođenje ovog servisa je činjenica da mnogi učenici putuju iz okolnih sela do škole, često i po nepovoljnim vremenskim uslovima. Desankin SMS servis trebalo bi da obezbedi da i škola i roditelji u svakom trenutku znaju gde su im deca kako bi ona bila zaštićenija od svih opasnosti i izazova savremenog društva.

Budući da je svima – i školi i roditeljima – prioritet bezbednost učenika, veoma je važna međusobna komunikacija odeljenskih starešina, učitelja, nastavnika, roditelja, stručnih saradnika, kao i rukovodstva škole koja ima svoja izdvojena odeljenja.

U ovoj školi se našlo originalno rešenje kojim se prevazilaze specifičnosti ove škole (osam izdvojenih odeljenja, veliki broj đaka putnika) koje mogu ograničavati mogućnosti komunikacije svih školskih aktera neophodne za postizanje što većeg stepena bezbednosti učenika.

Ova škola ima sopstveni ELEKTRONSKI DNEVNIK koji ima višestruku namenu. Pored toga što roditelji u svakom trenutku mogu, uz potpunu diskreciju, pogledati ocene svog deteta, elektronski dnevnik omogućava i međusobnu komunikaciju između samih učitelja i nastavnika, koji rade u različitim izdvojenim odeljenjima.

U elektronskom dnevniku postoji i BAZA SVIH UČENIKA I ODELjENjA, dostupna stručnim saradnicima i odeljenskim starešinama, kao i članovima Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Ova baza sadrži evidenciju o svim preduzetim merama i aktivnostima za svakog učenika, kao i za svako odeljenje. Na ovaj način se obezbeđuje dostupnost informacija i sinhronizovani rad svih onih koji rade sa decom u školi, bilo da su u pitanju njihovi lični razvojni problemi, problemi sa učenjem, disciplinom, ugrožavanjem bezbednosti i slično. Na osnovu podataka iz evidencije, stručna služba na nedeljnom nivou pravi plan odlazaka u izdvojena odeljenja, što se objavljuje na sajtu i oglasnim tablama kako bi roditelji i učenici unapred bili informisani koji će stručni saradnik (pedagog, psiholog, socijalni radnik, bibliotekar) biti sledeće nedelje u njihovom izdvojenom odeljenju i kako bi im se po potrebi mogli obratiti.

Ono po čemu je ova škola, svakako, jedinstvena, jeste tzv. DESANKIN SMS SERVIS za roditelje. Ovaj servis takođe funkcioniše preko elektronskog dnevnika. Njegova svrha je prvenstveno povećanje bezbednosti učenika i unapređenje komunikacije sa roditeljima. Desankin SMS servis omogućava roditeljima dobijanje SMS poruke sa informacijom o tome da je njihovo dete određenog dana odsutno sa nastave.

gradjanin.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *