Direktor niškog GAK-a: Prisustvo pratnje porodiljama nakon prolaska perioda virusa

Akušersko nasilje trenutno je glavna tema u Srbiji, tim povodom pokret „Kreni-promeni“ pokrenuo je inicijativu u 20 gradova među kojima je i Niš, da se ženama omogući besplatna pratnja na porođaju. Peticiju sa ovim zahtevom članovi tima uručili su direktoru niškog porodilišta Dejanu Mitiću.

Peticiju sa zahtevom da se svim porodiljama besplatno omogući prisustvo supruga ili neke osobe u koje buduće majke imaju poverenje, potpisalo je više od 190.000 građana. Iz lokalnog tima „Kreni-promeni“ kažu da su Ministarstvu zdravlja predali potpise građana i da je Ministartsvo pozitivno odgovorilo na ovaj predlog i podržalo inicijativu.

„Mi tražimo da porodilje mogu da izaberu da na porođaju sa njima bude otac ili neko od osoba u koje porodilja ima poverenja. Naš dolazak su inicirali, nažalost, razni primeri akušerskog nasilja koje smo imali prilike da čujemo u poslednjih nekoliko nedelja, a ovaj zahtev je produkt peticije koju je potpisalo više od 190.000 građana. Rok za odgovor je 21. februar.” –  kaže Dina Marković iz lokalnog tima Kreni-promeni.

Direktor niškog porodilišta, dr Dejan Mitić ističe da je praksa prisustva pratnje na porođaju moguća 10 godina ali da trenutno to nije zbog perioda gripa, i da će opet biti moguća nakon prolaska ovog perioda.

„Moram da kažem da ovo kod nas postoji 10 godina i da je prekinuto za vreme kovida i sada u vreme ovog gripoznog perioda. Mi smo uvek bili za to i dalje smo za to da neko bude u pratnji. Naravno mislili smo prvo na supružnike kao glavne u tom nekom okruženju žene koja se porađa. Uradićemo sve čim se epidemiološka situacija promeni da se to opet uspostavi.“ – rekao je dr Milić i dodao da se prisustvo supruga nikada nije naplaćivalo.

Petar Petković iz pokreta „Kreni-promeni“ ističe da je ova mogućnost postojala ali samo formalno i da u praksi to nije funkcionisalo jer da bi supružnik bio prisutan potrebno je da pohađa školu roditeljstva koja traje 7 nedelja.

„Da bi ova ideja u potpunosti zaživela potrebno je ukinuti školu roditeljstva za pratioce ili organizovati neku alternativnu obuku koja bi trajala najviše jedan dan. Pored toga potrebno je da Dom Zdravlja i Univerzitetski Klinički centar rade na promociji ove mogućnosti.“ – navodi Petković.

Iz pokreta ističu da je rok za odgovor na peticiju 21. februar, a da će odgovor biti objavljen na zvaničnoj stranici pokreta. Ukoliko odgovor ne bude pozitivan, sprovodiće dalje akcije.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *