Direktor Nisvilla u žiriju prestižnog takmičenja u Krakovu – Laureat “Jazz Juniors” konkursa nastupa na Nišvillu

Stanislaw Slowinski Quintet iz Poljske pobednik je 39. Internacionalnog konkursa za mlade jazz sastave “Jazz Juniors” održanog od 4. do 8. decembra u Krakovu, a uz novačnu nagradu pokrivene troškove snimanja albuma, ovaj sastav će dobiti priliku da se narednog avgusta predstavi publici Nišville jazz festivala.

nisville-juniors

To je na svečanoj dodeli nagrada održanoj u ponedeljak, 7. decembra u dvorani Radio Krakova, saopštio direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević.

Osim Blagojevića članovi žirija su bili i: Adam Huang (muzičar, poptredsednik Kineske jazz asocijacije i osnivač i direktor pekinškog “Nine Gates Jazz Festivala”), Indre Jucaite (umetnička direktorka Internacionalnog jazz festivala “Kaunas Jazz”), Gyorgy Wallner (direktor Budapest Music Centre i menadžer budimpeštanskog “Opus Jazz Kluba”) i Tommy Caggiani (perkusionista, kompozitor i organizator španskog “Ni CaJazz” festivala).

Drugo mesto pripalo je sastavu Quindependence, a treće Piotr Budniak Essential Group.

Prema rečima direktora Nišvilla i člana žirija ovog festivala, Ivana Blagojevića, to što su sva tri prvonagradjena sastava iz Poljske nije slučajnost:

Kompletan internacionalni žiri je svoje glasove rasporedio skoro identično. Od ranije sam znao da je Poljska, kada je reč o džezu, u samom evropskom vrhu, ali sada sam se uverio da Poljaci ne treba da brinu za budnoćnost svoje džez scene. Ima puno talentovanih i veoma kvalitetnih mladih muzičara, u šta će moći da se uveri i publika Nišvila, a veliku ulogu u svemu tome ima i veoma razvijena mreža džez škola i akademija, od kojih je upravo ona u Krakovu – najkvalitetnija u Poljskoj, kaže Blagojević.

Ove godine na „Jazz juniors“ se prijavilo 26 mladih sastava iz Poljske, Mađarske, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Amerike (…) a u finalu se, tokom petka, subote i nedelje takmičilo šest sastava.

Inače u revijalnom delu programa ovogodišnjeg „Jazz Juniors“ festivala, nastupila su značajna imena evropske i svetske džez scene: Lars Danielsson, Tommy Caggiani, Marek Napiórkowski i Grzegorz Karnas, a po tradiciji – i laureati ovog konkursa od prethodnih godina: Darek Dobroszczyk Trio i Aga Derlak Trio.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *