Divljaštvo u „Medijani“, a direktorka na Siciliji

U poslednje vreme Nišlije su svedoci mnogih primera divljaštva tako je jutros osvanula vest da je drvena noseća konstrukcija za budući pokrivač arheološkog nalazišta „Medijana“ prošla bukvalno kroz krov kuće koja čini deo uprave Narodnog muzeja, a koji ima nadležnost nad ovim istorijskim spomenikom.

divljastvo
foto: arheolog Vesna Crnoglavac

Iako je obećao, kustos Narodnog muzeja nije nam dao izjavu, pa smo ostali uskraćeni za odgovor da li će ova ustanova kulture podneti prijavu protiv onih koji su na ovakav način izvodili radove, jer bi se u protivnom moglo smatrati da se s tim slažu. Pokušali smo da dobijemo odgovor u Zavodu za zaštitu spomenika, kako se došlo do toga da se na ovako divljački način, ruši objekat koji je na tom mestu podignut 1936. godine. Zavod, inače, rukovodi radovima na pokrivanju nalazišta, ali rečeno nam je da je direktorka Elena Vasić-Petrović na službenom putu na Siciliji(Italija) i da će tamo ostati desetak dana na nekom stručnom skupu. Ono što smo saznali nezvanično u ovoj ustanovi je da je prvobitni projekat „iz nekog neobjašnjivog razloga promenjen“.

divljastvo-1

– Kontrukcija koja je trebala da bude teška je 450 tona kako bi pokrila 9.000 kvadratnih metara, više ne važi, a šta važi to će se znati kada se direktorka vrati s puta. Stručne službe nisu konsultovane oko novog plana kao ni Narodni muzej – nezvanično je rečeno “Građaninu”.

Medijana arheološki park u istočnom delu Niša, na pola puta za Nišku Banju, u vreme vladavine cara Konstantina Velikog, bilo je kompleks letnjih rezidencija tipa urbanih vila i veliko pšenično i pirinčano polje. Bilo je otvorenog tipa, pokraj puta, koji je od Naisa vodio ka istoku prema Konstantinopolisu. Naselje je nastalo na samom kraju 3. ili početkom 4. veka.

Rade Nikolić, mašinbravar

– Da se Medijana da nekoj privatnoj kući, oni bi do sada pokrili arheološko nalazište, naplaćivali karte, podigli sve to na mnogo veći nivo. Ovako, godinama se muče, jadikuju, ruše i na kraju će se pozvati na kolektivnu odgovornost. Normalno, za sve to vreme će primati normalno plate…

Danijela Mitrović, apotekarka

– Tone novca odlaze na sindikalna druženja, seminare, bespotrebna službena putovanja, a jedno takvo mesto koje obeležava Niš, ne može da se adaptira i krene da zarađuje novac. Biriokratija nam je došla “do grla”. Sumnjam da direktorka nije znala šta se radi na Medijani, ali ona je državni službenik, može joj se jer iza njestoji gradonačelnik.

Dragan Pantić, nezaposleni pravnik

Ono što Niš može svetu da podari, to su istorijski spomenici na čelu sa Medijanom, ali mi ni to ne umemo da stavimo u pogon da pokažemo ljudima. Jagodina, na primer, nema ništa. Ama baš ništa, a iz Niša idu tamo ekskurzije. To je sramota za naš grad.

M.S.

3 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *