DS: Grad mora da nađe rešenje i za građane, ali i za Toplanu

Grad mora da nađe rešenje i za građane, ali i za Toplanu kratak je rezime današnje konferencije za novinare u Demokratskoj stranci. Na temu – grejna sezona je prošla, problemi ostaju – govorili su Bojan Stanković, diplomirani mašinski inženjer – odgovorni projektant i izvođač radova termotehnike – ispred grupe građana i Miodrag Stanković predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke.

DS-Osnovne primedbe su previsoki računi, nekvalitetna isporuka toplotne energije, havarijski prekidi u snabdevanju, niske temperature u stanovima. Svo ovo nezadovoljstvo kuliminiralo je preveliki broj zahteva za trajno isključenje sa sistema daljinskog grejanja gde je približno 100 zgrada i preko 300 ljudi podnelo zahtev, izjavio je Bojan Stanković koji je i sam među njima.

-Svaki učesnik trajnog Ugovora kakav je sa Gradskom toplanom, može se po Zakonu o obligacionim odnosima raskinuti. Prema tumačenju navedenog zakona ako se Gradskoj toplani pošalje dopis da fizičko lice više ne želi njihove usluge to automatski znači raskid ugovora. U naznaci kao razlog isključenja sa sistema daljinskog grejanja treba navesti da nemate finansijska sredstva za plaćanje grejanja i naravno kvalitet grejanja. Bojan je još dodao da građani sa pravom traže da se cena za daljinsko grejanje odredi na početku grejne sezone i da ta cena traje do kraja grejne sezone.Toplana je u funkciji građana, a nisu građani u funkciji Toplane.
– Prema Zakonu o energetici Toplana je u obavezi da izvrši pojedinačno potpisivanje Ugovora između korisnika i Gradske toplane, da se ugovori o održavanju koje su potpisali skupštine stanara i Gradska toplana raskinu, povuku, jer kućni saveti nisu potrošači toplotne energije, već su to vlasnici stanova. Iz svega navedenog može se zaključiti da sa povećanjem cene daljinskog grejanja opada stepen naplate računa, a ujedno se povećava i broj zahteva za isključenje, naglasio je Bojan Stanković.
– Miodrag Stanković kao predsednik Gradskog odbora DS-a izjavio je da je Gradska toplana na putu da ovakvim radom izgubi ogroman broj postojećih korisnika, a da budući potencijalni korisnici i ne razmišljaju o tome. Stanković je još izjavio da je Demokratska stranka kao i uvek na strani građana i podržava ih u nameri da raščiste nejasne odnose sa Toplanom. Demokratska stranka je međutim i na strani svog grada, pa se spravom pita da li je moguće da će gradska vlast dozvoliti da se poslovanje Gradske toplane dovde u pitanje samo zato što nadležni očigledno nisu u stanju da urade korektne obračune i naplate ono što se realno troši, istakao je Miodrag Stanković.
– Demokratska stranka smatra da je sistem u potunosti zakazao, i da građani ne smeju da plaćaju danak tuđoj nestručnosti, nemaru i neznanju. Smatramo da se Gradska toplana mora očuvati kao preduzeće i kao sistem. Apelujemo na aktuelnu gradsku vlast da se ne igra tekovinama mnogih generacija koje su ulagale u Gradsku toplanu, ali ni živcima svojih potrošača, istakao je predsednik DS-a.
– U svojoj platformi pod nazivom “ Niš zaslužuje bolje“ koja se trenutno nalazi pred organima stranke a uskoro i pred građanima i sudom javnosti, Demokratska stranka nudi rešenje za ovaj problem. Između ostalog moraju se pokrenuti mere koje će obezbediti prelazak na jeftinije i dostupnije energente, i u tom pogledu neophodno je uraditi niz istraživanja i studija, kako bi se odabrala prava i pouzdana rešenja. U tom smislu, smtramo da je grad izgubio dragoceno vreme a samim tim dolazi i do nepotrebnog odliva novca i iz budžeta grada, ali i građana, zaključio je Miodrag Stanković predsednik Demokratske stranke na današnjoj konferenciji.

3 Comments

 1. Zelim kao gradjanin,a mislim da je to duznost svih,da pomognem akciju Prof Dr Djokice Jovanovica protiv samovolje i bahatosti nadleznih organ.

  p.s moja adresa vam je dostupna

 2. Odkud, sad, ovi? Izmilili iz rupe. Da paraziti gricnu nešto tuđe. Politika deesa, kao i politika drugih stranaka: kićenje tuđim perjem. Uradite, ako ste uopšte sposobni, i vi neku sitnicu od koristi za grad. Ne ugrađujte se tamo gde vam nije mesto.

 3. Postovani,

  Povodom reakcije velikih dusebriznika koji su celu deceniju upropastavali nasu zemlju i Grad Nis, moram vam reci da ni Demokratska stranka, ni Bojan Stankovic, nemaju zasluga u organizovanju i sprovodjenju komunalnog bunta gradjana, a povodom enormno uvecanih racuna za grejanje. Najvecu zaslugu za protest gradjana nose Gosp. Prof.Dr. Djokica Jovanovic, Ing. Sasa Kostic i Gradj.tehn. Dragan Peric, koji su jedini i pravi organizatori i vodje celog procesa, a ne neke nabedjene stranke koje smatraju da su stubovi demokratije. Stubovi demokratije su Gradjani Republike Srbije , a politicki dusebriznici su samo poltroni koji zele da se stave narodu na grbacu kako bi samo njihova deca zivela!!! Kao jedan od navedenih organizatora bunta osetio sam potrebu da reagujem i upozorim narod na falsifikatore i plagijatore!!!

  S postovanjem,
  Sasa Kostic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *