DS: Tri godine se ništa nije radilo, čak se ni rupe nisu krpile

Demokratska stranka u Nišu je na konferenciji za medije oštro osudila ponašanje gradske vlasti koje se odlikuje arogancijom, nepoštovanjem institucija, kršenjem Zakona, što je nedopustivo za grad koji spada u kategoriju siromašnijih gradova na jugu Srbije.

miodrag-Radović
Miodrag Radović

„Ono po čemu je grad Niš poznat u prethodne tri godine jesu afere i aferice. Građani se po ovakvim vrućinama okupljaju i štrajkuju zbog grejanja, uvećanih računa, nedovoljno jasnog obračuna i netransparentnosti. Krenulo se sa grejanjem kad mu vreme nije, usred leta na plus 40 stepeni. Zahtevi za iskučenjem sa centralnog grejanja jesu samo dobijanje na vremenu od strane lokalne vlasti, dok se i taj problem ne reši na republičkom nivou. Možda bi trebalo da na ulazu u Niš, umesto nekadašnjeg „Dobrodošli u grad elektronike“ sada stoji „Dobrodošli u toplotno naučno- fantastični grad“. Ovo što se dešava u gradu graniči se sa naučnom fantastikom“ – rekao je Miodrag Radović, potpredsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu i odbornik DS-a u Skupštini grada Niša.

Lokalna vlast potpuno ignoriše preporuke i zahteve Agencije za borbu protiv korupcije oko sukoba interesa gradskih funkcionera, jednog većnika i jednog direktora institucije. Čak ni na Skupštini grada ta tema nije bila na dnevnom redu, jer lokalna vlast smatra da ne treba da se poštuju preporuke Agencije. Odbornici opozicije u Skupštini grada su pre par dana poslali predstavku Agenciji za borbu protiv korupcije da preduzme sve mere koje su u njenoj nadležnosti kako bi svi oni koji se oglušuju o preporuke Agencije bili na adekvatan način sankcionisani.

„Upravni inspektor naložio je da se stavi van snage nezakonita odluka o uvećanju koeficijenata niškim gradskim funkcionerima za 30%. Ovde je reč o direktnom kršenju Zakona o platama u državnim organima i javnim službama.

ds-nisGrađevinska sezona u gradu Nišu započeta je 1. jula. Tri godine se ništa nije radilo, čak se ni rupe nisu krpile a kamoli nešto drugo. Tragikomična situacija je da u gradu koji spada u kategoriju siromašnijih gradova (loš standard građana, najniže prosečne plate u Srbiji) lokalni funkcioneri sebi nezakonito dižu plate i to na račun osiromašenih građana.

Afera oko nameštanja tendera za gradski prevoz. Čeka se odluka tužilaštva, da li tu ima elemenata za nešto čega je cela niška javnost bila svedok. Niš bi trebalo da bude servis građana, a ne servis svojih funkcionera. Činjenica je da grad propada pune tri godine u svakom pogledu. Arogancija, bahatost, nepoštovanje institucija sistema, kršenje Zakona, nepotizam i revanšizam su predvorje autokratije. Iza autokratije postoji samo jedno – „Mrak i diktatura“– dodao je Radović.

Narodna kuhinja nije radila godinu i po dana, ali je bilo plata za niške funkcionere. Kasni se sa stipendijama za đake i za studente, jer nije bilo para. Sportski dispanzer iseljen je iz sportskog centra. Niško kulturno leto 2015. godine će zbog nesposobnosti gradske vlasti biti održano 2016. godine. Grad je takođe najveći dužnik prema Javnim i javno – komunalnim preduzećima. Danas je isključena struja u JKP Gorica. JKP Gorica štrajkuje već skoro godinu dana zbog nemanja para iz budžeta grada da se reši status tog preduzeća – ističu demokrate.

Na republičkom nivou umesto najavljenih reformi u prosveti imali smo bunt prosvetara. Od svih najavljenih reformi imamo povlačenje Zakona o udžbenicima i najavu otpuštanja više od 1000 zaposlenih u prosveti, koji će biti proglašeni za tehnološki višak. U prosveti i zdravstvu dolazi do smanjenja plata. Demokratska stranka u Nišu poručuje ministru Verbiću da podnese ostavku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *