DS: Vlada je apsolutno zapostavila jug i istok Srbije

Demokratska stranka je na konferenciji za medije iznela činjenicu da Vlada Srbije nema nikakav plan razvoja juga i istoka Srbije, koji sve više zaostaje za Vojvodinom, a posebno Beogradom.

fotods
Maja Veselić i Mikica Stanković

– Jug zemlje je u veoma teškom i specifičnom položaju jer beleži nizak privredni razvoj, uprkos veoma velikim prirodnim bogatstvima. Dobro sistemsko rešenje bila bi decentralizacija i regionalizacija Srbije, kako bi se omogućio ravnomerniji razvoj onih delova Srbije, poput juga, koji sve više zaostaju za Vojvodinom i posebno Beogradom” – rekao je Miodrag Stanković, prvi čovek niških demokrata. Vlada Srbije je još 2013. godine poslala političku poruku da su ekonomski oporavak i razvoj ovog dela zemlje „prioritet“ i „državni projekat“. Danas, posle 3 godine vršenja vlasti još uvek nema nikakvih rezultata. Ima li razloga da verujemo da će ih uopšte i biti? Takve strategije nema ni na vidiku – kažu u Demokratskoj stranci.

foto DS Nis
Demokratska stranka

– Danas je Srbija visoko centralizovana i partijska država u kojoj se budžetski i drugi novac opredeljuje na način koji određuju partijske centrale i shodno pripadnosti čelnika lokalnih samouprava vladajućoj stranci. Neophodno je da se republička sredstva usmere tamo gde je najteže, da se posveti mnogo veća pažnja razvoju juga Srbije a ne da se potencijalni investitori zadržavaju u Beogradu. Ukoliko se ovako nastavi, u narednih 10 godina na jugu Srbije će nestati čitave opštine, poput Crne Trave, Vlasotinca jer će stanovništvo u potrazi za poslom otići u veće gradove a najviše u Beograd. A onda će i u Beogradu biti povećana nezaposlenost, smanjene zarade. A jug Srbije će biti prepušten nekom drugom – dodao je Stanković.

Predstavnici 28 gradova i opština, kao i privrede, sa ovog područja izneli su predloge koji se odnose na formiranje razvojnih fondova namenjenih podsticaju razvoja Južne Srbije, smanjenje poreza i doprinosa u nerazvijenim opštinama kao i pružanje pomoći nerazvijenim opštinama u pronalaženju strateških partnera za firme koje se iznova privatizuju. Nijedan od tih predloga nije uzet u razmatranje.

– Južna Srbija čini 15 odsto državne teritorije, na tom prostoru živi 930.000 stanovnika, a ostvaruje se samo 4,7 odsto ukupne novostvorene vrednosti. Sumornu statističku sliku dopunjuju i sledeći podaci: prosečna mesečna zarada na jugu Srbije u 2014. godini iznosila je 35.000 dinara, što je znatno ispod republičkog proseka od 47.000 dinara a posebno ispod proseka u Beogradu koji iznosi 54.000 . Najteže je u Pčinjskom, Jablaničkom i Topličkom okrugu. Jug Srbije je od 2012. godine izgubio više od 50.000 stanovnika, a svakoga dana iz ovog dela zemlje iseli se 37 ljudi. Procenat mladih koji ranije prekinu školovanje na Jugu Srbije je do 7 puta veći. Procenat zaposlenosti u južnoj Srbiji je 38% a nezaposlenosti 23% za razliku od Beograda gde je nezposlenost 17% – izjavio je Stanković.

Demokrate poručuju da ukoliko Vlada Srbije nastavi sa ovakvom politikom marginalizovanja problema i ne stavi razvoj juga Srbije visoko na listi svojih prioriteta, jasno je da će se suočiti sa velikim siromaštvom koje se produbljuje iz dana u dan i velikim nezadovoljstvom stanovništva koje živi na toj teritoriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *