Dveri pokazale citate gurua čiji je spomenik postavljen u Nišu (foto citata)

Omladina Srpskog pokreta Dveri u Nišu poslala je juče saopštenje medijima sa slikama gde upoznaje širu javnost sa citatima Šri Ćinmoja čiji je kip postavljen uz saglasnost opštine „Medijana“ odnosno kako se to navodi u njihovom proglasu „naprednih niških vlasti“. Oni su postavili jednu tablu na spomeniku koji se nalazi kod teniskih terena iza „Tošić pumpe“ gde se citati i mogu pročitati.

dveri
Aktivisti pokreta Dveri

-Pošto se ovlašćeni predstavnici čuvara i baštinika duhovnih vrednosti srpskog naroda nisu oglasili već nekoliko dana nakon postavljanja kipa istočnjačkog gurua (mislimo konkretno na SPC), Srpski pokret Dveri u Nišu smatra da je ipak neophodno da neko blagovremeno upozna širu javnost bar sa citatima ovog “svetski priznatog i nadasve miroljubivog gurua“. Šri Ćinmoj je napisao 790 knjiga, koje sadrže drame, poeziju, priče, eseje, komentare, i odgovore na pitanja o duhovnosti. Naslikao je hiljade slika mističkog sadržaja i komponovao preko 700 duhovnih pesama“, kažu njegovi propovednici. Poeziju mu je našem čitalaštvu preporučila Sai Babina učenica Vesna Krmpotić, nazivajući je „ekstatičkim poklikom i žudnjom za sveispunjenjem i svepostojanjem“ (zbirka „Moja flauta“). Njegovi učitelji drže meditacije po Srbiji, naročito u Beogradu. Kod nas su gostovale njegove muzičke grupe „Akaša“ (pet devojaka iz Švedske) i „Mauntin sajlens“. Za „Akašu“ njegov učenik Narada Majkl Valden kaže da su to „glasovi angela“, navodi se u ovom saopštenju.

citat-1
Citat 1

Dveri kažu da ne ulazeći u dalju suštinu i ciljeve postavljanja njegovog kipa blizu sportskih terena, omladina Srpskog pokreta Dveri samo želi da se javnost upozna sa nekim njegovim citatima na osnovu kojih će svako moći da stekne bližu predstavu o kakvom kultu ličnosti i delovanjima se ovde zapravo radi.

citat2
Citat 2

-Iako smo svi svedoci toga da su institucije kulturne politike srpskog naroda trenutno u rasulu, smatramo da ne mora nužno da zamukne i svaki glas koji će pomoći njihovom oporavku u doglednoj budućnosti. Zbog toga se omladina našeg srpskog društveno-političkog pokreta i usuđuje da o ovakvim temama javno progovori i ukaže na svu ozbiljnost takve dalje eventualne prakse.
A od “naprednih“ gradskih vlasti zahtevamo da ubuduće povedu više računa o spomenicima na koje pristaju da se postavljaju po celom gradu, i pored svog njihovog katastrofalnog estetskog, simboličkog i svakog drugog smisla. I nije najbitnije da budu džabe tj. da ih ne koštaju ništa (mislimo na gradske vlasti). Jer nas koštaju, i to ne u novcu, nego mnogo, mnogo skuplje, zaključuju Dveri.

citat-3
Citat 3

Pre nekoliko danma o postavljanju ovog spomenika gurua pisale su Južne vesti gde se kaže da je ovakav ili sličan spomenik postavljen u 28 gradova u svetu kao i da je njegovo npostavljanje širenje mira i tolerancije.

gradjanin.rs

3 Comments

  1. Bitno je koga citiramo,odabir treba biti usagasen sa strategijom o obrazovanju i sve sto se citira treba biti u duhu onoga sto zelimo da postignemo.Da nas licnosti motivisu ,citati da nas stimulisu.Nikako nasumicno jer ce ostati nezapazeno i neshveceno bez obzira koliko je vredno.

  2. Od ovoliko poznatih srba nisu nasli kog da citiraji,nasli nekog tamo indijanca pa mu i spomenik digli, sto bi reko onaj zdrav deo Srpske populacije „vidla zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu“

    1. Друже, мислим да ниси разумео текст. Ми смо поставили цитате дотичног господина, како би се наши суграђани и јавност упознали са ликом и делом истог, и како би стекли праву слику о деловању њега и његових следбеника. Нисмо му ми дигли споменик, Богу хвала. Право је питање ко је то урадио и ко је дозволио да се сам споменик постави?
      Поздрав

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *