Dveri: Premijer i dalje duguje izvinjenje Nišlijama

Kraj godine predstavlja idealan momenat da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić konačno uputi izvinjenje Nišlijama i na taj način koliko toliko čistog obraza uđe u 2017. godinu kada je u pitanju odnos prema najvećem gradu na jugoistoku Srbije, navodi se u današnjem saopštenju Pokreta Dveri koje je prosleđeno medijima.

Oni pozivaju premijera „da se javno izvini svim Nišlijama za nedopustivo i neprimereno ponašanje prema prvom čoveku našeg grada, a prilikom posete Nišu, oktobra ove godine.

Smatramo vrlo neprimerenim potez premijera koji je, naočigled stotine prolaznika, javno prozvao gradonačelnika Niša. Nezavisno od toga kakvo je naše mišljenje o gradonačelniku, on predstavlja grad Niš i Nišlije i premijerovo vikanje i prozivanje doživljavamo kao uvredu za sve nas, tim pre što je to učinio kao naš gost.Kod Srba je običaj da domaćin dočeka gosta hlebom i solju (što je i učinjeno), a gost uzvrati poštovanjem i domaćina i kuće u koju je ušao. Stoga najmanje što premijer može i treba da uradi jeste da se javno izvini svim građanima Niša. U suprotnom smatraćemo sa pravom da premijer ima diskriminatorski odnos prema našem gradu i svim Nišlijama, navodi ovaj pokret.

Oni kažu da „ovo nije prvi put da se premijer sa nipodaštavanjem odnosi prema građanima Niša. Podsetimo se prošlih parlamentarnih izbora kada je Vučić u prepunoj hali Čair prosto zabranio čelnicima gradskog SNS-a da se obrate skupu, jer kako je kazao, to im je kazna za sve njihove svađe. Ovo tretiranje odraslih ljudi kao da su deca, jeste jedna od deset tehnika manipulacije koje je identifikovao Noam Čomski, a premijer ih je izgleda podigao na još viši nivo“.

Nisu samo Nišlije žrtve ovakvog ponašanja Aleksandra Vučića. Čitava zapadna Srbija i Šumadija bili su ismejani i uvređeni od strane premijera zbog akcenta koji je spočitavao Bošku Obradoviću, predsedniku Dveri, kažu u pokretu.

Želimo da napomenemo da Nišlijama ne treba premijerova milostinja, ukrasi i jelka od dva metara. Razvoj Niša se ne može zasnivati na dovođenje Jure i Benetona. Nama su potrebna sredstva za domaće investicije. Novac koji se daje stranim kompanijama treba preusmeriti u domaću privredu i poljoprivredu. Od premijera ove države očekujemo da bude naš partner, a ne razredni starešina.I mi u Nišu imamo pametne ljude koji uz određena sredstva i aktivnu pomoć države, mogu da pokrenu mnoge poslove i zaposle ljude. Nismo baš svi tako nesposobni, kao što Aleksandar Vučić misli. Ali pre svega toga, čekamo njegovo javno izvinjenje, zaključuje ovaj pokret.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *