Foto priča: Kada majstor na skeli „gasi žeđ“ Zaječarskim pivom

Iako je alkohol na poslu, a pogotovu na građevinskim objektima strogo zabranjen, očigledno je da se danas toga ne pridržava niko, pa ni radnik na jednom gradilištu u Nišu koga smo danas snimili kako “gasi žeđ” Zaječarskim pivom!

Radnici koji su izvodili građevinske radove na četvrtom spratu stambenog objekta, bili su bez adekvatne zaštitne opreme, a vidno je da nisu imali čak ni šlemove.

alkohol na poslu 2
-Potražnja za popularnim “unučićima” i gajbama piva počinje od ranog jutra, čim krenu građevinski radovi, a dostiže kulminaciju tokom popodneva ili vikendom, kada nadređeni nisu prisutni na objektu – tvrde stanari koji stanuju u blizini ovog gradilišta.

Konzumiranjem alkohola na gradilištima sigurno je da se ugrožava svoja i tuđa bezbednost.

U Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu definisano je da su poslodavci dužni da primene sve mere kako bi se sprečilo korišćenje alkohola na radnom mestu, što nije čest slučaj u praksi.

alkohol na poslu 1

Uvođenje alkometara

Neke firme su uvele alkometre i imaju obavezu da pripitog radnika upozore ili ga pošalju na adekvatno lečenje i odvikavanje od alkohola.

Prema Zakonu o radu svako ugrožavanje bezbednosti na radu, a pogotovo ispijanje alkohola spada u ozbiljne prekršaje i takvo ponašanje mora biti sankcionisano kao povreda radne obaveze. Međutim, mnogo veći uticaj ima društvena tolerancija konzumiranja alkohola na radnom mestu i u okviru radnog vremena, kao i tolerancija problema koji se javljaju kao posledica takvog stava.

Poznato je da na profesionalnom planu konzumenti alkohola zapostavljaju ili ne izvršavaju radne obaveze, da nisu produktivni i da svojim ponašanjem izazivaju opštu opasnost.

Prevencija alkoholizma je zadatak svih društvenih struktura i nadamo se da će poslodavci ubuduće preduzeti sve neophodne mere kako bi sprečili moguće posledice i tako izbegli tragedije.

Autor M.B.(Banker radio)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *