Gradjanin: Most mora ponovo da se prefarba – Direkcija: Most je odlično urađen

Za mostove se obično kaže da su duša grada, a Nišlije baš ne mogu da se pohvale lepotom adaptiranog Tvrđavskog mosta jer se boja na jednoj strani „ogulila“ pa izgleda kao da su se deca igrala bojama, a na drugoj se nalaze neke beličaste fleke koje se nikako ne daju skinuti.

oguljen-most
Farba se nije „ogulila“, nego se nije primila

U ne tako prijatnom razgovoru sa Draganom Dimitrijevićem, nadzornim organom u Direkciji za izgradnju grada saznajemo da će Tvrđavski most, odnosno, desna strana gledano od Tvrđave, ponovo da se prefarba jer kako on formuliše „farba se nije skinula, nego se nije primila“.

oguljen-most-2
Direkcija: Leva strana je dobro urađena

S jeseni prošle godine kada je izabrana firma adaptirala desnu stranu most, nanetu farbu beton nije dobro upio pa su prolaznici raznosili po gradu crvenu boju. Postoji i video snimak od prošle zime gde je boja prešla na sneg pa su ga građani kratko zvali „krvavi most“. Sada je završena adaptacija leve strane mosta, gledajući od Tvrđave, ali ona ima bele fleke svuda po sveže ofarbanom bordo betonu. Istini za volju, ideja da se most prefarba u bordo su mnogi pozdravili u gradu jer lepše izgleda nego da je siva, ali i stoji da je to odrađeno neprofesionalno.

oguljen-most-1
Beličaste fleke na dobro urađenoj strani mosta

– Most je odlično urađen. Urađen je mnogo bolje i kvalitetno nego što je bio. Odozdo je stavljena zaštita, fuge neće nigde da se poznaju jer je urađen od vodonepropusnog betona, pa je taj most armiran kako treba, tako se rade trotoarske staze na mostovima. Od betona koji je u boji i od betona na kome ljudi ne mogu da se klizaju(usled padavina). Razlozi su prosti. Trotoar na mostu se radi od metalnog betona marka 40, a za šta postoje atesti. Zaštićen je odozdo od korozije, vlage, od reke. Sva čelična konstrukcija je posebnim bojama zaštićen. Urađen je kako treba. Most je takav kakav jeste. Gledali smo da bude bordo boje da se uklopi uz ploče. Ali kada smo nanosili na prvoj četvrtini, pogrešna tehnologija je bila i boja se nije primila. Sada smo to drugačije uradili i sada su tri četvrtine mosta odlično urađene. Tamo na jednoj četvrtini smo stavili više boje, ali šta ćeš. Sada smo stavili boju u beton i sada je u redu. Ta jedna četvrtina je zbog prolaska naroda, sunca, skinula. Trebalo bi pohvaliti što je sada bolji, čvršći – kaže Dimitrijević.

Za mišljenje o ponovnom farbanju mosta smo pitali i zamenika gradonačelnika Niša, Ljubivoja Slavkovića, koji nam je rekao da o tome nije bilo uopšte reči na Gradskom veću i da je za to nadležan Nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Niša.

Subotak-1
Farba se nije primila na betonu, ali jeste na obući građana

Ovaj most dnevno prelazi nekoliko desetina hiljada građana, a preko nedelje mnogo više i trebalo bi da izgleda lepo kao reprezent jednog grada što to sada nije jer nema sumnje da ne može da se sruši, ali čak se za njega ne može reći ni da je običan most, već da ne izgleda lepo pa se nadamo da će nadležni uvideti propuste kako bi ispravili ovu grešku u tehnologiji nanošenja farbe na beton.

M.Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *