Heljda odlično uspeva na jugu Srbije, a hleb od heljde se sve više traži

Selo Leskovik kod Niša je planinsko selo, ali sa blagim padinama, pogodnim za bavljenje ovdašnjeg stanovništva stočarstvom, ali i ratarstvom. Proizvodnja kukuruza je dominantna. Ali, ovde srećemo proizvodjača i mladog poljoprivrednika, dobrog domaćina, koji se bavi neobičnom proizvodnjom za ovaj kraj.

Dragan Jovanović treću godinu za redom seje heljdu, zdravu biljku, lekovitu, hleb od heljde se sve više traži. Heljda je, dakle, višestruko korisna i uspeva na svim tipovima zemljišta i do dve hiljade metara nadmorske visine. Dragan je zadovljan proizvodnjom ove vredne biljke iz više razloga:

Počeo sam pre tri godine proizvodnju heljde na 50 ari, ulaganja su se isplatila, pa sam ove godine heljdu sejao na dva hektara sopstvene i zemlje uzete u zakup. Puno je neobradjene zemlje u ataru našeg, kao i u drugim selima, pa nije teško naći slobodne površine za ovu i svaku drugu proizvodnju. Heljda se lako  skida sa njive kombajnom, ne traži posebne uslove skladištenja. Osim brašna važni su i drugi, nus proizvodi, potrebno je samo obezbediti mašine za preradu, a u planu mi je da i to nabavim.

Može li od ove proizvodnje da se živi, pitali smo Dragana.

Od nečega mora da se živi, od sedenja skrštenih ruku nema života, ja sam u proizvodnji heljde našao računicu. Jedno je sigurno: troškovi proizvodnje su manji nego u proizvodnji pšenice, na primer. Cena pšenice ove godine varira i kretala se oko 15 dinara za kilogram, a cena heljde u zrnu iznosi do 150 dinara za kilogram, pa vi vidite, ističe Dragan.

U proizvodnji heljde Dragan Jovanović ima podršku i pomoć porodice, posebno supruge Dragane, spremne da svuda završi posao, i u kući i van nje.

D.N.

Sadržaj realizovan u okviru projekta „Umetnost preživljavanja u srpskom dvorištu – Uzroci, profil i kretanje siromaštva na jugu Srbije“. Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *