„I ja se borim“ – obeležavanje svetskog dana dece obolele od raka i na jugu Srbije

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se 15. februara, tim povodom iz NURDOR-a pozivaju sve da zajedno podrže male superheroje koji se leče. Među 30 gradova u kojim se obeležava ovaj dan je i Niš u kome će od 12 do 14 sati biti organizovan skup ispred platoa kod Kalče.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka a skoro svake nedelje jedno dete premine. Iz NURDOR-a kažu da je misija da svakom detetu obolelom od raka bude dostupno najbolje moguće lečenje i nega, kao i psiho-socijalna podrška celoj porodici kako bi što lakše prebrodili dugotrajno, bolno i iscrpljujuće lečenje. Kroz kampanju „I ja se borim“, žele da pozovu javnost i građane na podršku u ovim aktivnostima.

„Ovo ne možemo sami. Samo uz podršku šire društvene zajednice, volontera, medija, donatora, možemo biti snažan oslonac i podrška malim borcima koji svoje bitke vode u tišini. Samo zajedno možemo stvarati bolje društvo, tako što brinemo o onima među nama koji ne mogu sami.“ – kažu iz NURDOR-a.

Dodaju da naša zemlja ima 6.600.000 stanovnika, a da su godišnje potrebe krvi 270.000 jedinica, i da Institut za transfuziju raspolaže zalihama krvi koje mogu da pokriju samo jedan dan. Tim povodom biće organizovano i dobrovoljno davanje krvi u prostorijama Crevnog krsta u Nišu od 11 do 15 sati.

Svetski dan dece obolele od raka biće obeležen i u ostalim gradovima na jugu Vranju, Leskovcu, Pirotu, Prokuplju kao i u mnogim drugim gradovima širom Srbije.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *