Istakanje amonijaka bez evakuacije stanovništva Jasenovika

Radnici „Infrastruktura Železnice“ uprkos problemu sa napadalim snegom juče u nedelju nastavili su i popodne da rade na podizanju druge cisterne s amonijakom tako da je cela akcija završena oko 22 sata.

Prvobitno je bilo planirano da se 350 evakuisanih stanovnika vrati svojim kućama do 17 sati, ali očigledno da su neki neplanirani problemi iskrsli te će oni biti dislocirani dok se ne obave radovi.

  • Odužilo se zakačinjanje I vezivanje cisterne. Pretakanje će se verovatno obaviti bez evakuacije stanovništva jer je to uobičajan procesInače nema nikakvih dodatnih problema – kratko nam je rekao jedan od članova štaba.

Ovo je druga od dve cisterne koje su u pretprošlu subotu skliznule sa šina na pruzi u selu Jasenovik. Prva cisterna je uspešno pomerena i odvezena na bezbedno mesto u petak.

Iako je u ovoj operaciji falila samo jedna greščica pa da se ugrozi bezbednost ljudi, prvi deo ove akcije je uspešno realizovan, a što tvrde i ljudi koji su je sproveli. Nivelisanje cisterne i pretakanje, kako nezvanično saznajemo, obaviće se početkom ove nedelje, a za tu operaciju neće biti potrebna evakuacija 350 stanovnika kao što je to obavljeno danas i u petak.

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša i komandant Štaba za vanredne situacije da će se po obavljanju akcije, meštani vratiti kućama.

– Zadatak podrazumeva da se vagon-cisterna podigne, uspravi na bezbedan i pogodan način, premesti sa gornje strane pruge na platformu koja je za to već pripremljena, učvrsti i obezbedi. Onda se ventilima za pretakanje može nesmetano prići“ kaže Bulatović.

Pretakanje amonijaka će obavljati stručnjaci iz „Železnica Srbije“ tako da će naredne nedelje realizovati ovaj posao

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *